December végén már az új Credo-buszokkal utazhatunk Szombathelyen

Hét új autóbusszal gazdagodott a Vasi Volán Zrt. helyijárati eszközparkja. Az új Credo típusú városi alacsonypadlós szóló autóbuszokat várhatóan december második felében állítják forgalomba.

Varga Nóra

Az alacsonypadlós autóbuszban több mint 100 utas elfér A Volán társaságok 2009/2010. évi hivatalos autóbusz menetrendje december 13-án lép hatályba és 2010. december 11-ig lesz érvényes. 

A szolgálati helyeken már kapható a Vas Megye helyközi, távolsági és nemzetközi autóbuszjáratainak menetrendi tájékoztatója. Derdák Miklós, a Vasi Volán Zrt. forgalmi üzletágának igazgató-helyettese hangsúlyozta, hogy 2008. év végén döntött a szombathelyi közgyűlés arról, hogy újabb nyolc évig a Vasi Volán Zrt. autóbuszai közlekedjenek a szombathelyi helyi járatokon. A társaság vállalta, hogy a következő három évben évente hét-hét új autóbuszt szerez be. Így összesen 21  új járművet állítanak üzembe az elkövetkezendő időszakban.

Az önkormányzat által kiírt pályázatban az egyik bírálati szempont az volt, hogy 2011. december 31-ig a Szombathelyen közlekedő helyijáratos autóbuszok átlagéletkora legfeljebb tíz év lehet. A 21 új autóbusz üzembe helyezésével ez a szám a vállalt határidőig tíz év alá csökken. Az igazgató-helyettes hozzátette, az utasszám az elmúlt 15 évben a felére csökkent. Az új járművek az idős csuklós buszokat fogják felváltani.

- Az autóbuszok beszerzésére kiírt közbeszerzési pályázatot a győri székhelyű, hazai cég, a Kravtex Kft. nyerte el - emelte ki Derdák Miklós. - Az új járművek megfelelnek a 21. század követelményeinek, valamint a környezetvédelmi előírásoknak is. Az alacsonypadlós városi autóbuszban egyidejűleg 106 utas fér el, amelyből harmincnégy az ülőhely. Az autóbusz vezetőkabinja légkondicionált, s így kulturált munkakörülményeket tudunk biztosítani a nálunk dolgozó kollégák számára. A modern műszerfalon digitális kijelzők vannak, amelyek megkönnyítik az autóbuszvezetők munkáját. Többek között állítható az ülés magassága és a háttámla dőlésszöge is.
 
A 250 lóerős autóbuszt márciusban tesztelték a Vasi Volán kollégái a megyeszékhely útjain, a tapasztalatok kedvezőek voltak. A hét új jármű már megérkezett Szombathelyre. A napokban a cég logójának megfelelő színvilágúra festik a buszokat, felmatricázzák őket és a vonalszám kijelzőket is beszerelik. A járművek  rotációs rendszerben dolgoznak majd, ezért a megyeszékely valamennyi lakóövezetében megfordulnak.

Az új Credo típusú városi alacsonypadlós szóló autóbuszok várhatóan december második felében állnak forgalomba.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!