Délutáni műszak: testületi ülés háromtól este tízig (frissítve)

Szombathely - A városatyák a legfrissebb trend szerint délután kezdik a közgyűlést. Dr. Ipkovich György polgármester számítása egyszer már bevált, a délutáni műszakban keveset politizáltak, sokkal többet foglalkoztak a napirendi kérdésekkel.

Ambrózai Zsuzsanna-Pum András

A hagyománnyal szakítva, ismét délután startolt Szombathelyen a közgyűlés, ráadásul  a tisztségviselői beszámoló feletti politikai vita szokatlanul hosszúra nyúlt. A  napirend elfogadása sem volt  egyszerű. Marton Zsolt (Fidesz) koordinációs tanácsnok felsorolta, mely napirendi pont levételét kéri a polgármestertől a jobb oldali többség. 

Ezek között volt egy régi ügy: a város saját járóbeteg-ellátási rendszert szeretne kialakítani, ám a megyei önkormányzattal eddig nem jutottak dűlőre.  A többségben lévő jobboldal javaslata, vegyék le a napirendről az előterjesztést azt vetítette előre, hogy ezúttal sem lesz döntés, csakhogy többek között dr. Prugberger Emil (Pro Savaria) is a napirend  mellett tette le a voksát. 

A kis közjáték után a város aprócseprő ügyei kerültek terítékre. Gyebrovszky János (MSZP) szóvá tette, hogy a Dési Huber István Általános Iskola területe (a sportpályától a tetőig) a tanítás után, egészen a késő esti órákig a környékbeli fiatalok bulizó helye, ami zavarja a szomszédban élő lakók nyugalmát. Ismét figyelmeztetett a városatya: ha megépül a Csaba utcai felüljáró, az olyan forgalmat generál a Szent Gellért körúton, melyre már most fel kel készülni. Kérte a polgármester hivatal szakembereit, dolgozzák ki a körút új közlekedési rendjére vonatkozó javaslatukat. 

Egy képviselői kérdésre dr. Szabó Gábor alpolgármester adott  választ, melyből kiderült: talán lendületet kap a Savaria Szálló felújításának terve. A városvezető részt vett azon a prezentáción, ahol a tulajdonosok bemutatták a rekonstrukció terveit.

A beruházással kapcsolatban újra fellángolt a régi vita a Kőszegi utcai lemezparkolóról. Közismert, hogy az ITP Royal Kft. vette meg a területet, de a szerződésben megszabott időre nem építette meg a parkolóházat. Azóta haladékot kapott a várostól a cég  a beruházás megvalósítására, ám az erről szóló szerződés nem akar elkészülni. Enek oka, ahogyan  azt  Marton Zsolt megfogalmazta  hétköznapi: beigazolódni látszik, hogy az ITP Royal Kft. mindent akar, kivéve egyet, parkolót építeni. Később dr. Ipkovich György polgármester világította  meg, milyen nehézségekkel küzd a cég.

A város garanciát kér, ugyanakkor az épíkezést hitelező bank is, viszont csak egy ingatlant lehet terhelni. Azt még sem kérheti a város, hogy vegyen egy másik területet, amire  a jelzálogjogot bejegezhetjük...

Marton Zsolt szerint ebben az ügyben hónapról hónapra egyre több engedményt adott a város, s most ott tartunk, hogy már meghiúsulási  kötbért sem akar fizetni a cég. 

Ismert, hogy  ebben az évben csökkentett támogatást ad a város a Savaria Fórum kiadójának,  ami havonkénti megjelenést tesz lehetővé. A cég vezetője  levelét megírta: nem fogadja el a szerződés módosítását.    

Este hat óra volt már, mire  az első  napirendi pontról szavazhattak a képviselők. A 2008-as év zárszámadását elfogadták, mintahogyan  a többi előterjesztést is. Ezek között volt a helyi járati menetrend  módosítása. Nem volt nagy vita, pedig több járat (3A, 7A, 7C, 4H, 22, 27) is megszűnik, viszont a parkerdei  26-os megmenekült. 

A város önálló járóbeteg-ellátási rendszeréről kilenc óra magasságban vitatkoztak a városatyák.  Miután a polgármester  szünetet és konzultációt rendelt el, majd kompromisszumos  javaslatát konszenzussal fogadták el. A határozat lényege: a város nem mond le szándékáról, ám a egyes részletek további  kidolgozását kéri a dr. Prugberger Emil vezette egészségügyi szakmai bizottságtól. 

A nyílt ülés utolsó napirendi pontjaként a Szova Zrt. üzleti tervét fogadták el a képviselők. Marton Zsolt, a cég felügyelőbizottságának elnöke   elmondta:  a dokumentumban külön kimutatás készült a tulajdonos, vagyis  a közgyűlés tavalyi döntéseinek pénzügyi vonzatairól, melyek százmilliós  veszteséget okoztak. (Ezek között szerepel a Hemo épülenek átvétele, melynek illetéke több mint  félszázmillió forint volt.) Másrészt a kötvénykibocsátás árfolyamvesztesége több mint  800 millió forint, amely  később,  a törlesztőrészletek fizetésének megkezdése után  jelentkezik pénzügyi tehertételként.

A zárt ülésen tárgyalták volna a Szombathelyi Távhőszolgáltató Kft. ügyvezetői állására kírt pályázatról, ám ezt a napirendi pontot  májusra halasztották.

Viszont kinevezték a Szombathelyi Sportszolgáltató Nonprofit Kft. ügyvezetőjét, melyre  információnk szerint egyetlen érvényes pályázat érkezett, s ezt Németh László adta be. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!