Dióskocka-per: jogerősen felmentették a vád alól a séi cukrászt

Jogerősen felmentette a bíróság a séi cukrászüzem vezetőjét a dióskocka-perként ismert ügyben.

Simon Erzsébet

Helybenhagyta a Vas Megyei Bíróság kedden az elsőfokú hatóság tavaly júliusban hozott ítéletét a séi cukrász perében. Balikó Lajosnét  több ember halálát okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétségével vádolta meg a Szombathelyi Városi Ügyészség még 2006-ban a szalmonellás dióskocka-perként elhíresült ügyben.

Négy és fél éve augusztus közepén Balikóné irányításával sütötték azt a dióskockát, amely 418 embert betegített meg a megyeszékhelyen. A szalmonellás sütemény elfogyasztása után több mint százan kórházba kerültek. Közülük három nő és egy férfi néhány nap múlva, egy másik asszony szeptemberben, egy férfi pedig egy hónappal később elhunyt.

A Szombathelyi Városi Bíróság tavaly nem mondta ki, hogy nem bűnös a cukrászüzem vezetője, de bizonyítottság hiányában felmentette az asszonyt.

Az ügyészség fellebbezett a verdikt ellen, és a vádlott bűnösségének megállapítását kérte a másodfokú hatóságtól. A Vas Megyei Bíróság dr. Gombkötő Ottóné vezette büntetőtanácsa a keddi tárgyaláson minden tekintetben osztotta a Szombathelyi Városi Bíróság álláspontját, azaz Balikó Lajosné büntetőjogi felelősségét bizonyítottság hiányában nem állapíthatták meg.

A bizonyítottsághoz, a vádlott büntetőjogi felelősségének kimondásához ugyanis elengedhetetlen az ok-okozati összefüggés. Ilyet pedig - az első fokú hatósággal egyetemben nem - tudott megálllapítani a másodfokú bíróság sem. A cukrászt felmentő elsőfokú ítélet helybenhagyásának indoklásakor dr. Gombkötő Ottóné kifejtette: azt, hogy pontosan milyen okok vezettek a tömeges ételmérgezéshez, a széleskörű bizonyítási eljárás sem tudta feltárni. 

Az ugyan kiderült  - s ebben valamennyi szakértő egyazon véleményen volt , - hogy a kórokozó a sütemény gyártási folyamatának során került az édességbe, az azonban nem volt igazolható, hogy mikor és milyen körülmények között, mely munkafázisban. Kétséget kizáróan azt sem lehetett megállapítani, hogy a süteménykészítéshez felhasznált dió vagy a létojás volt-e fertőzött, esetleg a nem kifogástalan tisztaságú diódaráló volt a "bűnös."

A Vas Megyei Bíróság szerint első fokon megalapozottan állapították meg, hogy a vádlott által vezetett cukrászatban többszörösen megsértették a higiéniai szabályokat, a technológiai előírásokat. Ám azt is jól látta az elsőfokú bíróság, hogy e  kihágások közül egy sem hozható ok-okozati összefüggésbe a  haláleseteket eredményező ételfertőzés elterjedésével. A megyei bíróság egyetértett a  városi bírósággal - és osztotta a védelem álláspontját - a tekintetben is, hogy a vád és a szakértői vélemények is csupán feltételezéseken alapultak, több ponton is ellentmondanak egymásnak. 

A Szombathelyi Városi Bíróság a bizonyítási eljárás során részletesen vizsgálta a sütemények kiszállításának körülményeit is. A másodfokú büntető- tanács vezetője ezzel kapcsolatban kifejtette: a  vádlott felelősségének  megállapítása szempontjából irreleváns  jóllehet a fertőzés elterjedéséhez hozzájárulhatott - , hogy az Egyesített Bölcsődei Intézmény három főzőkonyhájában - ahová a cukrászatból vitték a szociális étkeztetésben részesülők desszertjét  hogyan tárolták és miképp szállították tovább az édességet.

A megyei bíróság szerint a dióskocka-perben csupán feltételezések voltak,  amelyeket nem lehetett kétséget kizáróan bizonyítani, ezért jogerősen felmentették Balikónét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!