Döbbenet! Bevásárlóközpontokban vadásznak a nyugdíjasokra

Gyógyulást ígérő többszázezres csodalámpa, kihagyhatatlan könyhai termékek, gyógyászati segédeszközök. Többnyire kamatos hitelre. A fogyasztóvédelemhez egyre több panasz érkezik, az átvert, becsapott emberek többnyire nyugdíjasok. A csalók célzottan cserkészik be őket.

Bajdó Bettina

Egyre több panasz érkezik a fogyasztóvédelmi egyesülethez, hogy termékbemutatókon használhatatlan készülékeket sóznak a vásárlókra.

"Meghívjuk önt és kedves ismerősét egy fergeteges reklámbemutatóra. Csak itt és csak most, kihagyhatatlan ajánlatunk van önnek! "- jól ismert felhívások, melyekkel az üzletkötők sokszor csapdát állítanak ügyfeleiknek.

A fogyasztóvédelmi egyesületnél egyre több idős ember jelentkezik, hogy egy-egy termékbemutató után  használhatatlan készülékkel és többszáz ezer forintos hitelszerződéssel tért haza. A szerződés aláírása után sincs veszve minden, tudnak segíteni a szakemberek.

Kedden délelőtt az egyesület irodájában jártunk, éppen egy hasonló panaszt jelentettek be. 
 
- Apósom és anyósom is elmúlt már nyolcvan éves, ketten élnek egy kis faluban - meséli Ferenc. - Apósom 90 százalékos látássérült. Nemrég felkeresték őket üzletkötők, s ajánlottak nekik egy lámpát, mely megyógyítja apósom szemét. A készülék több mint 200 ezer forintba került. Belekapaszkodtak ebbe a lehetőségbe, s megvásárolták a terméket. Ráadásul, mivel nem volt ennyi pénzük, még egy hitelszerződést is hajlandóak voltak aláírni. 
Ferenc hozzáteszi: december 15-én kapták kézhez a csodalámpát, az üzletkötők szállították házhoz a terméket, s a helyszínen ki is csomagolták.

- A rokonaim idős emberek, s nem merték azt mondani, hogy nem kell - folytatja Ferenc. - Amikor elmesélték nekünk a történetet, azonnal felhívtuk a céget, ahol azt mondták, nyolc munkanapon belül visszaveszik a lámpát, vigyük be a szombathelyi irodájukba. Többször is jártunk a megyeszékhelyen a két ünnep között, ám az iroda zárva volt. Kicsúsztunk a nyolc napból. Hétfőn sikerült végre beszélnünk az eladókkal, ám azt mondták, mivel ki van csomagolva a készülék, csak Pesten vehetik vissza. Közben voltam a bankban, ahol kiderült, a hitel lejártakor, a kamatokkal együtt már nem 200 ezer, hanem félmillió forintot kell visszafizetnünk.

Ferenc felkereste a megyei fogyasztóvédelmi egyesületet, ahol azt ajánlották, forduljon a békéltető testülethez, ott talán tudnak segíteni az ügyben. Várallai Károly, az egyesület elnöke elmondja, nem egyedi Ferenc esete, egyre több az ilyen bejelentés.

- A legelterjedtebb, hogy termékbemutatókra hívják az embereket - hangsúlyozza az elnök - , s ott különféle indokkal rábeszélik őket a vásárlásra. Általában a bemutatókat munkaidőben tartják, így inkább idős emberek mennek el rájuk. S az üzletkötők - hogy kedvet csináljanak a vásárláshoz - még ajándékot is ajánlanak nekik. Sokan sajnos nincsenek tisztában a jogaikkal, s még azt sem tudják, hogy vásárlás után a vevőnek nyolc napja van arra, hogy meggondolja magát, s elálljon a szerződésben foglaltaktól.

Várallai Károly kiemeli, az üzletkötők  sokszor forgalmas helyeken vadásznak az egyedülálló, idős emberekre.
 
- Bevásárlóközpontokban, piacokon figyelik az egyedül sétáló, ránézésre  beteg, idős embereket - fűzi hozzá az elnök - , s megszólítják őket. Ingyenes termékbemutatót ajánlanak nekik, s a készülék kipróbálása közben rábeszélik őket a vásárlásra. Olyan, mintha agymosást tartanának náluk. Az adásvételi szerződés aláírásakor rögtön hitelszerződést is kötnek velük, így idős korukban sokan többszáz ezer forintos hitelt vesznek a nyakukba. Ráadásul a készülékről is kiderül, hogy hatástalan. Általában gyógyászati segédeszközöket, csodás gyógyulást ígérő termékeket sóznak  az idősekre. Amikor pedig a vevő panaszkodik, megnyugtatják, hogy túl rövid idő telt még el a használat óta, s még nem fejtette ki hatását a készülék.

Az elnök szerint elfogadhatatlan és tisztességtelen ez a hozzáállás. Azt ajánlja, hogy akivel hasonló dolog történt,  menjen be az egyesülethez, s elmondják, mely hatóságokhoz fordulhatnak segítségért.

Nyolc napon belül elállhat a vevő a szerződéstől

A jogszabály védelmet nyújt a vásárlónak, vagyis az áru átvételétől számított nyolc napon belül indokolás nélkül elállhat a vevő a szerződéstől.

Nyolc napon belől visszajár a vételár és a termék is a vevőnek, ha úgy dönt, eláll vásárlási szándékától. Az eladó erről az elállási jogról köteles írásban tájékoztatni a vevőt, legkésőbb a szerződés megkötésekor. Ha ez nem történik meg, a szerződés semmis. Amennyiben az említett nyolc napon belül a vásárló eláll a szerződéstől, nem köteles megtéríteni az áru azon értékcsökkenését, amely a rendeltetésszerű használatból következett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!