Drága mulatság: 110 ezerbe került az önkormányzatnak a kényszerkaszáltatás

Egy elhagyatott, 2 ezer 200 négyzetméteres terület kaszálása 110 ezer forintjába került a simasági önkormányzatnak. Az összeget behajtani esélyük sincs, ha valami csoda folytán mégis sikerülne, a központi költségvetés kapná a pénzt.

Angyal László

A tavaszi esőzések miatt idén nem volt hatékony a gyomirtás, ezért a korábbi évekhez képest több a parlagfű.  Egy szezonban legalább háromszor kell kaszálni, mert az egyetlen alkalom nem elég: a növény ilyenkor megerősödve, újult erővel támad. Mindezeket előre bocsátva adjuk közre a simasági  képviselők dilemmáját: ki téríti meg nekik a kényszerkaszáltatás költségeit? 

Ami nem kevés pénz, hiszen egyetlen, 2 ezer 200 négyzetméteres terület esetében száztízezer forintos számlát állított ki az önkormányzatnak a kaszálást elvégző cég.
 
Molnár László polgármester szerint a helyi képviselők erősen elgondolkodtak, mi tévők legyenek, hiszen a sorozatos kaszáltatás súlyos százezrekkel terhelné meg az önkormányzat amúgy is szűkös költségvetését.

A történet részleteiről Udvardy Zita jegyzőnő beszélt.

- Az év elején úgy döntöttünk, hogy a körjegyzőséghez tartozó településeken (Simaság, Vasegerszeg, Nagygeresd, Nemesládony) határozottan, a törvény szigorát felhasználva próbáljuk megakadályozni az allergén növények   terjedését. Először egy mezőgazdasági szakember segítségét kellett kérnem, hiszen nem csak a parlagfű allergén növény, az összes többi   felismerhetőségéről tájékoztatott engem a szakember. Ezt követően terepruhába bújtam, csizmát húztam és sorra jártam a jegyzőséghez tartozó elhagyatott ingatlanokat. Szerencsére ezek bekerítetlen területek, különben birtokháborítást követtem volna el. A négy faluban mintegy negyven olyan, többségében külföldi tulajdonában lévő  területet találtam, melyek gondotatlanok voltak. A tulajdonosoknak küldött felszólító levél hatásos volt, vélhetően  a levélben kilátásba helyezett, maximálisan kiszabható 5 millió forintos bírság miatt. Két gazda esetében nem volt szerencsénk. Egy osztrák tulajdonosnak a nemzetközi jogsegély keretében küldött hivatalos levelünk ismeretlen jelzéssel érkezett vissza, ezért a Simaság elején, a lócsi út mellett lévő 2 ezer 200 négyzetméteres területet lekaszáltattuk az erre a tevékenységre kijelölt répcelaki céggel. (A magánterületre rajtuk kívül más nem teheti be a lábát.) Az általuk benyújtott 110 ezer forintos számla láttán döntött úgy a testület, hogy át kell gondolni a kényszerkaszáltatást. A gond az, hogy ezt a pénzt csak az Apeh, és adók módján tudja behajtani. Csakhogy a terület tulajdonosát nem lehet azonosítani, adószámot sem kaphat az illető. Ugyanez a gond egy vasegerszegi birtok esetében is, ott mintegy 60 ezer forint volt a kaszáltatás költsége. Tovább bonyolítja a helyzetet, hogy az így  keletkezett vaskos aktát nekem továbbítanom kell a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatalnak, ahol kiszabják majd a bírságot. Ráadásul ha valaha is befizetnék a bírságot, az sem a falut illetné, hanem a központi költségvetést. 

Gazdátlan földek

A hatóság jelenlétében végzett közérdekű védekezést akkor hajtják végre, ha június 30-át követően a tulajdonos nem irtotta ki földjén a parlagfüvet, és ezt egy ellenőrzés megállapította.

A területek tulajdonosai a nagyságtól és a fertőzöttség mértékétől függően 15 ezer forinttól 5 millió forintig terjedő bírságot kaphatnak az elmulasztott munka miatt, emellett a kaszálással kapcsolatos összes költséget is állniuk kell; amennyiben azokat nem fizetik be, az összeg adók módjára beszedhető.

A Nemzetközi Parlagfű Társaság szerint korszerűsíteni kellene az irtás módszereit, az ÁNTSZ helyett az agrárágazathoz kellene áthelyezni a parlagfű ügyét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!