Durva! Orvosi javaslatra főzött vadkenderből teát

Az osztrák férfi nem ismerte hazánk törvényeit, ezért gondolhatta, nincs abban semmi kivetnivaló, ha gyógyteának való marihuánát termeszt hegyháthodászi házának kertjében.

Angyal László

A kis őrségi faluban nem maradt titokban, hogy indiai vadkender nő az osztrák M. J.  házának udvarán. A szakértő utóbb azt állapítota meg, hogy a lefoglalt marihuána mennyisége nem érte el a Büntető törvénykönyvben megjelölt jelentős mennyiség alsó határát, vagyis hihető volt az ötven éves vádlott védekezése, miszerint saját célra termesztette a kábítószer tartamú növényt.

Ráadásul a férfi  hozzátette azt is, hogy orvosa javaslatára ültetett indiai vadkendert. Állítását a leletei is alátámasztották: a daganatos betegségben szenvedő férfi többféle kezelést kapott, orvosa fájdalomcsillapításra opiát hatóanyagot tartalmazó gyógyszert írt fel neki, s azt is ő javallotta, hogy fájdalmai enyhítésére fogyasszon indai vadkenderből főzött teát.

A rokkant nyugdíjas vádlott ugyan már tíz éve lakik az Őrségben, de fogalma sem volt arról, hogy ami Ausztriában legális, az nálunk büntetendő cselekmény, nevezetesen: a drogtea előállítása...

A Körmendi Városi Bíróságon zajló tárgyalás során ez utóbbi végül bebizonyosodott, hiszen kábítószerrel való visszaélés miatt elmarasztalták az osztrák férfit.

A jogerősen kiszabott 3 hónapnyi fogházbüntetést a bíróság azonban  két év próbaidőre felfüggesztette, vagyis figyelembe vette az enyhítő körülményeket is: a vádlott büntetlen előéletét, az elkövetett cselekmény társadalomra való veszélyességének csekély voltát.  

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!