Egészségház épül a sporttelepen? - Népszavazás dönthet a kérdésben

<b>Kőszeg</b> - Dúl a háború Kőszegen. Az önkormányzat a sporttelep salakos edzőpályáján - többek között - egészségházat szeretne építeni, a klub szerint viszont a Lóránt Gyula Sporttelep jövője a tét. Minden bizonnyal ügydöntő népszavazás tesz pontot az ügy végére.

Tóth Gábor

A Kőszegi SE nevében hétfőn Őri Gábor, a Dr. Nagy László Gyógypedagógiai Intézet testnevelője, a KSE megyei II. osztályú futballcsapatának játékos-edzője 2646 aláírást tartalmazó ívet juttatott el a város polgármesteréhez, Huber Lászlóhoz. A sporttelepért aggódók népszavazási kezdeményezését ugyanis ennyi kőszegi polgár írta alá. 

A következő kérdést tette fel Őri Gábor, a népszavazás kezdeményezője: Egyetért-e Ön azzal, hogy a kőszegi Lóránt Gyula Sporttelep (2517 hrsz.-ú füves sportpálya, tekepálya; 2518 hrsz.-ú sportpálya, edzőpálya, 2515 hrsz.-ú teniszpálya) egésze továbbra is a jelenlegi helyén és sportfunkciójában maradjon? A két érintett fél, a város vezetői és a klub képviselői teljesen más szemszögből közelítenek az ügyhöz.

- A kőszegi sporttelep jövője már 2006 óta bizonytalan - kezd bele mondandójába Táncsics Péter, a KSE napokban lemondott elnöke. - Egy időben arról volt szó, hogy bevásárlóközpont épülne a létesítmény helyén. Mára ott tart a dolog, hogy egyelőre csak a füves edzőpályát építené be az önkormányzat - amiben természetesen nem hiszünk. 

Úgy gondoljuk, hogy az edzőpálya beépítése csak az első lépés a sporttelep megszüntetése felé. Információink szerint egyébként a háttérben több beruházó élénken érdeklődik a város szívében található több mint 3000 hektáros összefüggő terület iránt. A képlet egyszerű: a nehéz anyagi helyzetben lévő város jó áron értékesítené a területet. A városnak van több szabad területe, miért nem oda építik az egészségházat? 

Azért nem, mert a sporttelepből lehet a legjobb üzletet csinálni. Egyébként a tiltakozásunk mögött nem kell politikai szándékot sejteni. A népszavazási kezdeményezésünket párthovatartozástól függetlenül írták alá a sporttelep jövőjét féltő, sportszerető emberek. Az egyesületnek kilenc szakosztálya, 350 igazolt versenyzője van. Ehhez még adjuk hozzá a szülőket, a szurkolókat, és akkor kiderül, hogy Kőszegen milyen sokan magukénak érzik a Lóránt Gyula Sporttelepet.

- Korábban valóban szó volt arról, hogy hipermarket épül a sporttelep helyén, ám a környéken lakók hevesen tiltakoztak, így az önkormányzat rövid időn belül elállt ettől a tervtől - fogalmazott Huber László polgármester. 

- A legújabb tervek szerint, melyeket a Kistérségi Tanács is támogatott, a sporttelep alig egynegyedén, a 7888 négyzetméternyi salakos-földes edzőpályán épülne fel egy egészségügyi szolgáltató központ. Ez egy szakmailag megalapozott, az egész térség életét döntően befolyásoló beruházás lenne. A várost és a kistérséget kiszolgáló járóbeteg-ellátását, valamint Kőszeg egészségügyi alapellátását oldanánk meg itt korszerű formában. Itt kapna helyet továbbá a mentőállomás. 

A környék teljesen új infrastruktúrát, modern úthálózatot kapna. Ilyen jelentőségű beruházásra nem mostanában volt példa Kőszeg történetében. Éppen ezért érzem félrevezetőnek a népszavazási kezdeményezés kérdését: szó sincs arról, hogy megszüntetnénk a sporttelepet, kizárólag az alig használt, elhanyagolt állapotban lévő edzőpályát építenénk be. A tapasztalatokat egyébként leszűrtük a történtekből. A jövőben igyekszünk jobban tájékoztatni a lakosságot a beruházás részleteiről. Biztos vagyok abban, hogy felelősen gondolkodó kőszegi polgár nem mond nemet a tervezett fejlesztésre. Leszögezem: egyáltalán nincs veszélyben a Lóránt Gyula Sporttelep.

- Azért kezdeményeztem a népszavazást, mert féltem a sporttelepet - tudtuk meg Őri Gábortól. - Nem bízom a város ígéretében. Először csak a sportpálya lesz beépítve, aztán majd szép lassan eltűnik az egész sporttelep. Ha a város ennyire a polgárok érdekeit tartja szem előtt, akkor miért maradtak el eddig a lakossági fórumok? 

Ott minden kérdésre szemtől szemben lehetett volna válaszolni. Kaptam olyan vádakat, hogy félrevezető a népszavazási kezdeményezés kérdése. Ez nem igaz. Az emberek azért adták az aláírásukat, mert féltik a sporttelepet, az egész sporttelepet. Tudják, hogy ma még csak az edzőpálya kell, holnap pedig a többi terület. A célunk az, hogy egyszer és mindenkorra tegyünk pontot az ügy végére - erre pedig a népszavazás lehetőséget ad.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!