Egészségügy: többet költenek a rehabilitációs központokra

A Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Tanács szerdai zalaegerszegi ülésén módosította az egészségügyi fejlesztések támogatására szánt keret felosztását.

Erős D. Zoltán

A Nyugat Dunántúli Operatív Program  2011-2013. évi akciótervében az egészségügyi szolgáltatások fejlesztése pályázati kerete 3 milliárd forint volt. Ebből 1 milliárd forint az alapellátás fejlesztését, helyi egészségházak kialakítását, 750 millió forint a kistérségi járóbeteg-ellátó központok fejlesztését, 1 milliárd 250 millió forint  az egészségügyi rehabilitációs ellátási központok kialakítását volt hivatott szolgálni.

2011. február 10-én - már az Új Széchenyi Terv kiírásában - elsőként az egészségügyi rehabilitációs ellátási központok kialakítása felhívása jelent meg. A kiírás szerint támogatást csak egy konzorcium nyerheti el, melynek tagjai legfeljebb 250 millió forinttal támogathatók.

Mivel ez a keret a Nyugat-Dunántúlon a legalacsonyabb, ezért, a fejlesztések érdekében a forráskeret bővítésére van szükség. Ez a kistérségi járóbeteg-ellátó központok keretének terhére oldható meg. Itt a szakmai feltételrendszernek egyik korábban benyújtott pályázat sem felelt meg, így fennállt az a veszély, hogy az erre a célra tervezett forrás kihasználatlan marad.

A regionális fejlesztési tanács ezért szerdai  ülésén úgy döntött, hogy az egészségügyi rehabilitációs ellátási központok kialakítása pályázati forráskeretét 1,7 millió forintra emeli. Ezzel együtt megnövelte 300 millió forinttal az alapellátás fejlesztése, helyi egészségházak kialakítása pályázati keretét is. Így erre  1,3 milliárd forint áll rendelkezésre. 1,7 millió forintos  pályázati keret a rehabilitációs központok kialakításához

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!