Egy új teszttel két óra alatt kimutatható a H1N1

Szombathely - Egy új teszt segítségével már két óra alatt kimutatható az új típusú influenza az emberi szervezetből. A Markusovszky kórházban minden feltétel adott a vírus diagnosztizálásához.

Bajdó Bettina

Az Egészségügyi Világszervezet a közelmúltban tette közzé az új típusú influenza, az A(H1N1) vírus szintetizált DNS-ét és a tesztek felhasználáshoz szükséges diagnosztikai feltételt, amely úgynevezett PCR-analízist ír elő. Ez az eljárás  a hagyományos  módszerekhez képest  jóval rövidebb idő alatt hoz eredményt és minimálisra csökkenti a fertőzést tévesen kimutató diagnózisok számát. 

Egy új teszt segítségével már két óra alatt kimutatható a H1N1 influenzavírus. Kern József  kutatóvegyész, a tesztet  kidolgozó Diagon Kft. igazgatója elmondta, hogy forradalmi változást értek el a vírus diagnosztizálásában. 

Kifejlesztették az új típusú influenza vírus kórokozóját azonosító tesztet. Az új eljárás lényege, hogy egy lépésben, egyetlen csőből meg tudják állapítani, hogy a beteg az új influenza vírusával fertőződött-e meg. A diangnosztizáláshoz  az orvosnak elegendő a beteget orrváladékból mintát venni, s a páciensnek mindössze két órát kell várnia arra, hogy megtudja, jelen van-e az új vírus a szervezetében.   A hagyományos tesztek ezzel szemben három lépésben, három nap alatt  tudták csak diagnosztizálni az influenza vírusát. 

A találmányunk segítségével egy járvány esetén hazánknak nem kell külföldről behozni a teszteket, így jelentős összegeket spórolhatunk folytatta az igazgató.  A cég már készen áll az azonnali gyártásra, a teszt iránt már külföldön is nagy az  érdeklődés. A gyorsaságnak nagy jelentősége van a betegségnél, mivel a fertőzötteket minél hamarabb el kell különíteni az egészséges emberektől, a vírus ugyanis rendkívül gyorsan  terjedhet. 

Az igazgató szerint hazánkban nagy baj,  hogy tíz éve nem fejlesztették a technológiát az egészségügyben, járvány esetén ez gondot jelenthet. Megyénk szerencsés helyzetben van, mivel a Markusovszky kórházban megvan minden olyan szükséges felszerelés, amelynek a segítségével diagnosztizálni tudják a betegséget. 

Kern József neve nem ismeretlen a megyében, 2006-ban  ő hozta létre a Medisyst Kft-t,  amely azóta a körmendi Batthyány-Strattmann László  kórházat működteti. 


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!