Egyezkedés vagy pereskedés: Tanmese a tóparti erdőről

Egyezkedni szeretne, és nem perlekedni a szentgotthárdi önkormányzattal Bognár Sándor. Állítása szerint a Hársas-tó melletti családi ingatlan, amely milliókat ér a város régóta használja.

Angyal László

Milliókat remél az üzlettől a szentgotthárdi Bognár Sándor, aki a helyszínen,  Máriaújfalun, a Hársas-tónál meséli el történetét.  Az őszi erdő  színkavalkádja fogad a tónál. Harapni lehet, oly tiszta a levegő, a kihalt strand ideális a csendes merengésre. Ám nincs  idő a tétova tűnődésre, Bognár Sándor egy szuszra sorolja sérelmeit.

- Igaz, nem hatalmas, csupán 600 négyzetméter a most megörökölt erdő, de egy részét kezdettől fogva használják a strandolók, a kirándulók. Évtizedek óta, amióta Máriaújfalu Szentgotthárdhoz tartozik, ez a helyzet, ezért felkerestem a város jegyzőjét és polgármesterét is, hogy vegyék meg a területet. Én is tanultam erről, jártam én testőr- tanfolyamra, jól tudom, hogy a magántulajdon sérelmére elkövetett szabálytalanságokról van itt szó. -

Riadtan repülnek  fel az addig szunyókáló vadkacsák, amikor megközelítjük a helyszínt, a családi birtokot. - Édesanyám nemrégiben, 88 éves korában meghalt. Szegény többször mesélt erről az erdőről, ami most a hagyaték része: testvéremmel ketten örököltük a területet. Úgy gondoltam, ha megveszi tőlem az önkormányzat, a pénzből kifizetem a bátyámat, és akkor nem kell eladni a szülői házat. Nem akarok pereskedni, inkább megegyeznék a várossal, ha megveszik a telket, akkor évtizedekre visszamenőleg elengedem a használati díjat. -

Majd mutatja a 600 négyzetméteres fenyőerdőt, melynek legszélső fáit aszfaltos út választja el a tótól. A birtok szélén friss kavicstöltés kerüli el az erdőt. Ezt nemrég terítették le, hogy a strandolók, kirándulók ne a magánterületen keresztül járjanak. Ahol nem mellesleg egy tanösvény is található. A kérdésre, mennyit is érhet a tóparti erdő, Bognár Sándor egy friss ingatlanszakértői véleményt mutat.

- Nem a tulajdonos használja a terület egy részét, ami közvetlenül a szabadstrand mellett található,  és szabadon átjárható. Az ingatlan távol van a város zajától, elsőrangú hely pihenésre, horgászásra, fürdésre, kikapcsolódásra. A páratlan szépségű, gondozott környezet hátránya viszont, hogy a kor igényeinek nem felel meg az infrastruktúrája: nincs villany, vezetékes víz, telefon, csatorna. A végeredmény: 3 ezer  500 forintos négyzetméteres árral számolva 3,3 millió forint. -

Bognár Sándor bizakodására a szakértői vélemény és főként az adott okot, hogy a becsüst az önkormányzat bízta meg. Azt mondja, többször járt már a jegyzőnél, sőt a város polgármesterével is tárgyalt az ügyről, de most úgy érzi, nem jutnak egyről a kettőre.

- Ha ügyvéddel megpiszkáltatnám a témát, nem lenne esélytelen az ügy. De nem akarok a bíróságra járni, és az sem lenne megoldás, ha lekertelném az erdőnket. -  

A városvezetés nem fél a pertől 

Utánajártunk a szentgotthárdi városházán a különös ügynek. Úgy tudjuk, hónapokkal ezelőtt kivizsgálták a  kérelem hátterét. Az önkormányzat  hatályos rendelete szerint egy külterületi erdő általában néhány tízezer forintot érhet. A frekventált hely miatt kérték ingatlanszakértő véleményét, amit megkaptak, elolvastak, és ezzel lezártnak tekintik a történetet. A városvezetők meggyőződése, hogy nem követtek el szabálytalanságot,  állnak elébe  egy esetleges pernek.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!