Egyre nehezebben nyögik hiteleiket az önkormányzatok

Ellentmondásos helyzetbe kerültek az önkormányzatok. A növekvő költségek miatt egyre nehezebben tudják intézményeiket színvonalasan fenntartani, ám a pályázati lehetőségek miatt sokan nem kívántak lemondani a fejlesztésekről sem. Ezekhez gyakran hitelből teremtettek forrást.

Erős D. Zoltán

A január elsejei állapot szerint a Vas Megyei Önkormányzat összes tartozása meghaladja a 9 milliárd forintot. Ennek túlnyomó része az 5 milliárd forintos kötvénykibocsátással függ össze. Jövőre óriási terhet jelent majd a törlesztés, mivel ennek összege meghaladja már az idei működési hiánycélt, az 1 milliárd forintot. Az ezt követő években ugyan a fizetendő összeg mérséklődik, ám így is nehéz feladat elé állítja az önkormányzatot.

Kovács Ferenc, a Vas Megyei Közgyűlés elnöke elmondta, hogy a kötvényből még mintegy 3 milliárd forint felhasználható összeg van. Ezt olyan fejlesztésekre kívánják fordítani, amely megtermeli a törlesztésekhez szükséges pénzt. Itt elsősorban a megyei kórház és a büki gyógyfürdő beruházásaira gondolnak. 

Molnár Miklós, Szombathely alpolgármestere gazdasági beszámolójából kiderült: a város teljes adóságállománya 16 milliárd forint közelében van. Ez azt jelenti, hogy a város az idei évet 1,2 milliárd forintos tőketörlesztéssel és 600 milliós kamattartozással kezdte. Ennél is fontosabb, hogy a közgyűlés felhatalmazta a polgármestert, hogy a város pénzügyi likviditásának biztosítása érdekében kezdjen tárgyalásokat a bankokkal. A közgyűlés arról is döntött, hogy a város adósságállományának plafonját 20 milliárd forintnál kell meghúzni.

A város 2006-ban több mint kétmilliárdos hitelt vett fel, ebből 879 millió ment a Fő tér felújítására, 700 millió forint pedig hiteltörlesztésre. Hitelfelvétel szempontjából súlyos volt a 2007-es és a 2008-as év is, a város a felvett pénzeknek közel felét mindkét évben hiteltörlesztésre fordította. 160 millió forintot költöttek panelprogramra, míg a Hemo tervezésére 42 millió ment el.

A sárvári önkormányzat költségvetési koncepciója szerint 2011-ben több mint 5 milliárd forint kiadással számol. A tervezett hiány 336 millió forint. A korábbi hitelállománynál fokozatosan csökkenő törlesztőrészlettel  számolhat a város, ám  jövőre belép az 1,2 milliárd forintnyi kötvény tőketörlesztése is, ami a kamattal együtt mintegy 165 millió forintot tesz ki. A város kezességet vállalt a gyógyfürdő kötvénykibocsátásaiért is. Ennek idei törlesztőrészlete meghaladja a 80 milliót, jövőre megközelíti a 240 millió forintot. A hitelek visszafizetésére 2011-ben  rendelkezésre állnak a források, mondja Kondora István, Sárvár polgármestere. A nagyobb tartozás a fürdőnél van, ám a decemberi forgalom alapján valószínűsíthető, hogy képesek lesznek eleget tenni a fizetési kötelezettségeiknek. Az igazi erőpróba a jövő év lesz, amikor belép majd a kötvény tőketörlesztése is. A polgármester reményei szerint nem lesz gond, mivel jó az esély arra, hogy növekedjen az iparűzési és az idegenforgalmi adóbevétel.
 
Az évi 150-160 millió forintos költségvetésű rumi önkormányzatnak 93 millió forintnyi tartozása van, melyet a csatornafejlesztésre vettek fel, tudtuk meg Németh László polgármestertől. Még csak a kamatot fizetik, de hamarosan kezdődik a tőketörlesztés. A normatív támogatás anomáliái miatt gondok vannak az intézményfenntartással is. A térségi iskolát bővítették, korszerűsítették, ennek ellenére a gyermeklétszám csökkent. Így kevesebb támogatás áll rendelkezésre a megnövekedett költségek finanszírozására.

Ebben a helyzetben az önkormányzat rákényszerülhet működési hitel felvételére.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!