Egyre népszerűbbek a mobilboltok a kistelepüléseken

A megyénkben évről évre csökken a szolgáltatóhelyek száma. A növekvő költségek és a csökkenő forgalom miatt leginkább a kistelepüléseken működő üzletek, vendéglátóhelyek ajtajára kerül lakat. Miközben az élelmiszerellátást lassan átveszik a mobilboltok, a kistelepüléseken élő idősek mindennapjait a falugondnoki szolgálat könnyíti meg.

Vojnovics Viktória

Délelőtt fél tizenkettő: a pinkamindszenti falugondnoki autó feltűnik a település határában, ebédet hoz Körmendről. Útját a kapukra akasztott éthordók jelzik. Az ebédosztás gyorsan halad annak ellenére, hogy Katnin Péternét, vagy ahogy a településen mindenki ismeri Zsuzsit, megannyi kérdéssel állítják meg a kisközség lakói. Akad, aki a napokban meghozott gyógyszer árát nyomják a kezébe, míg másutt  arról érdeklődnek, mikor indul a körmendi piac felé, mert vele tartanának. A 169 lakosú községben a falu utcáin rendszeresen végighaladó mobilboltok mellett Zsuzsi jelenti a szolgáltatásokhoz jutást.

A kistelepüléseken az összefogás, egymás segítése nélkül nehezen lehetne megoldani a mindennapokat  kezdi a beszélgetést  Csiszár István, a Körmendtől mintegy tíz kilométerre fekvő település polgármestere. A községben ma már egyetlen szolgáltatóként az italbolt működik, nem túl nagy forgalommal, így ez a vendéglátó egység is csupán délután tart nyitva.

Az élelmiszerbolt ajtajára öt éve került végleg lakat  mutatja a polgármester,  többen próbálkoztak az üzemeltetésével, de úgy tűnik nem hozott hasznot. Így mára már a mobilboltok lettek a legfőbb szolgáltatók. Kenyeret hetente háromszor szállítanak a kistelepülésre, az autó a falu több pontján is megáll, ugyancsak házhoz érkezik a hús-, a vegyi áru  és a zöldség  is. 

Jó pár éve a  posta is  mobil. A fiatalabb generáció tagjai,  és akik saját autóval rendelkeznek,  leginkább  Körmenden  vásárolnak, az idősebbek pedig a mozgóárusoktól szerzik be a szükséges termékeket, vagy egy-egy ismerőstől kérnek segítséget a bevásárláshoz. Mindemellett azonban a nyugdíjasok többségének még könnyebbséget is okoz a mobilboltok léte, hiszen a kapuig szállítják az árut. Az árakat azonban nagyon  figyelik az emberek, s ha  valami az üzletben jóval olcsóbb, azt inkább egy-egy szomszéddal, vagy a falugondnokkal szereztetik be az itt élők  hangsúlyozza a polgármester.

A közlekedésben is leginkább a falugondnoki járműre számíthatnak a település lakói: az óvodásokat és az első osztályosokat ezzel szállítják Körmendre, míg az iskolások intézménybe jutását a kistérség iskolabusza segíti. 

Az elmúlt esztendőkben a környező kistelepülésekhez hasonlóan az itt élők berendezkedtek erre az életformára, megszokták az új ellátási formákat. Nem egyedülálló jelenség az övék: az elöregedő kisfalvak szolgáltató egységei egyre nehezebb napokat élnek, s csökkenő bevétel, az emelkedő fenntartási költségek miatt  lassan eltűnnek  hangsúlyozza Csiszár István.    

A megye egyik legkisebb településének Iklanberénynek a lakosai nem panaszkodnak. Berendezkedtek a kistelepülési életformára, ahogy a polgármester fogalmaz: összefogással pótolják a hiányzó szolgáltatásokat. 

A településen működő szolgáltatások felsorolása nem hosszú: az itt élők ellátását egyetlen szolgáltatóként egy kis vegyesbolt végzi, valamint a 39 lakosú településre egy héten egyszer a háziorvos látogat el  mondja  Mészárosné Nagy Mária, a kisközség polgármestere. 

Az ellátásban nagyon sokat segítenek azok a mobilboltok, amely szinte nap-mint nap megjelennek a község utcáin: az idősek kedvelik ezt a szolgáltatási formát, tudják, mikor melyik mozgóárus várható. Ilyen módon a kenyértől, a vegyi árun át, az állatoknak szükséges tápig mindent beszerezhetnek az itt élők. A postai szolgáltatásokat  a többi kisközséghez hasonlóan itt is mobilposta látja el  hangsúlyozza a falu polgármestere.

Falugondnoki szolgálatot sem üzemeltetünk, hiszen amit Csepregről kell beszerezni, azt elhozzuk, bevásárolunk egymásnak. A dolgozó korosztály bevásárlókosarában pedig hazatéréskor szinte mindig lapul  egy-egy olyan áru is, amelyet a szomszéd kért  meséli Mészárosné Nagy Mária.  

A buszjáratok meglehetősen ritkán járnak  Iklanberényre, de ez bizonyos szempontból érhető is  vélekedik a polgármester, hiszen igény sincs a gyakoribb járatokra, s az utas is kevés. Akinek azonban nincs autója,  tömegközlekedéssel azért meg tudja oldani a munkába járást és hazajutást, ahogy a gyermekeket is külön járat viszi iskolába   teszi hozzá.

A 651 főt számláló Kemenessömjén lakói szerencsének mondhatják magukat  véli Kurucz Attila polgármester. Két élelmiszerbolt, egy italbolt segíti az itt élők ellátását, a postahivatalunkat is sikerült megmentenünk, amely ugyan csak napi négy órában, de üzemel  hangsúlyozza a polgármester. 

A település gyógyszertára néhány éve bezárt, mert nem tudta fenntartani magát,  az idősek gyógyszerellátását azóta az önkormányzat oldja meg.  Aki igényli, Celldömölkön  kiváltjuk és házhoz szállítjuk az orvosságát  mondja a Kurucz Attila. Falugondnoki szolgálat ugyan nem működik a községben, de közcélú munkások segítik az ellátást. Munkájukat egészítik ki a kisfalvak utcáit járó mobilboltok.

Az idősek különösen kedvelik ezt a fajta szolgáltatást, hiszen házhoz szállítja az árut, s szinte nincsen olyan termék, amely a mozgóárusoktól ne lenne beszerezhető. A közlekedés tekintetében sem panaszkodhatnak a kemenessömjéniek: a buszjáratok gyakoriak különösen Celldömölk irányába, bár a vasárnapi közlekedésen még lenne mit javítani  vélekedik a polgármester  ennek érdekében  a közelmúltban zajlottak is egyeztetések a Vasi Volánnal.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!