Egyre több a beteg gyerek Szombathelyen

Az elmúlt hetekben megemelkedett a beteg gyerekek száma Szombathelyen. Sokan hiányoznak az óvodákból, bölcsődékből is. Vannak, akik hányással és hasmenéssel, mások lázzal küzdenek.

Bajdó Bettina

Az elmúlt hetekben sokan hiányoztak az óvodákból, bölcsődékből, megemelkedett a beteg gyerekek száma. Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat jelentései szerint hétről-hétre egyre többen fordulnak orvoshoz influenzaszerű tünetekkel. Eddig a megyében senkinek a szervezetében nem mutatták ki az influenza vírusát.

- Az elmúlt egykét hétben a praxisomban is több a beteg gyerek - mondja dr. Zsolnay Gyöngyi háziorvos.- Főként légúti megbetegedés miatt hozzák el a szülők orvoshoz a gyereket. A korosztály megoszlik, a betegek között vannak óvodások és iskolások is. A betegségek főként vírusfertőzés miatt alakulnak ki, s vannak bakteriális eredetűek is. Akadnak olyan kis betegeim is, akiket gyomorfertőzés dönt le a lábukról. -

Az orvos hozzáteszi, hogy ezek a betegségek főként cseppfertőzéssel terjednek, ezért semmiképp nem ajánlatos a  beteg gyermeket közösségbe vinni.

- Többféle betegség miatt jönnek hozzám a kis betegek - mondja dr. Elek Marianna háziorvos. Egy csoportjuk hányással és hasmenéssel küzd, másik csoportjuk pedig hosszan elhúzódó köhögéssel. A harmadik csoportba azok tartoznak, akiknek csillapíthatatlan, magas lázuk van. Jellemző az is, hogy aki köhög, az nem lázas, annak pedig, aki lázas, nincsen más tünete. A betegségeket vírus okozza, s mivel nem küldjük laboratóriumba a mintákat, nem tudni, hogy az influenza vírusa felel-e a megbetegedésekért. Inkább azt mondjuk, hogy influenzaszerű tünetei vannak a betegeknek. Nem ajánlott óvodába vagy iskolába engedni a beteg gyereket, mert könnyen megfertőzhet másokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!