Egyre több a TBC-vel fertőzött hajléktalan Szombathelyen

Rendőrség, mentő, közterület felügyelet és a szociális ágazat képviselőjei dugták össze a fejüket a Savaria Rehab-Team Nonprofit Kft. Nappali központjában, hogy megvitassák a hajléktalan emberek problémáit.

Farkas Eszter

A Támop 5.3.2 -es FogLak projekt szakmai napját tartották pénteken délelőtt a Savaria Rehab-Team Nonprofit Kft. Nappali Központjában. A  fórumon a rendőrség, mentő, közterület felügyelet és a szociális ágazat képviselői vettek részt, hogy a téli időszak lezárta után vitassák meg az utcán élő hajléktalan emberekkel kapcsolatos problémákat.

Először a Savaria Rehab-Team ügyvezetője összegezte az elmúlt év tapasztalatit. A tájékoztató után a szakemberek a legfőbb problémákat vitatták meg. Körülbelül 10-15 hajléktalan miatt akadt munkája a belvárosi rendőröknek, akik kisebb nagyobb szabálysértések, például koldulás miatt kerültek a látóterükbe. A fórumon elhangzott az is, hogy jelenlegi törvények miatt a rendőrségnek nincs megfelelő eszköze a problémák orvoslásához.

Sőt vannak olyan hajléktalan emberek, akik a börtönre szocializálódtak, tehát a büntetések, bírságok sem jelentenek megoldást bizonyos esetekben. Ami a mentőszolgálat munkatársait illeti, mindent elkövettek a krízisidőszakban, ám a kórház együttműködése is szükséges lenne. Télen volt például olyan eset, hogy háromszor kellett riasztani egy éjszaka alatt a mentőket egy alkoholos állapotban lévő hajléktalanhoz, mivel a kórházban nem tudták elhelyezni. 

A kórházi, legfőképpen a pszichiátriai ágyak csökkentésével, adódnak ezek a problémák. Horváth Olga szerint egyre több a beteg, kezelésre szoruló ember, ezért az ÁNTSZ együttműködése is szükséges lenne. Egy újabb addiktológiai probléma is felütötte a fejét a hajléktalanságban is. Már nemcsak alkohol-problémákkal küzdenek az elesett emberek, hanem gyógyszerfüggőséggel is, s ezzel a gyógyszer-kereskedelem is megjelent. Nagyon aggasztó jelenség, hogy egyre több bűncselekményt követnek el a hajléktalan emberek sérelmére, mint például a bérkoldultatást, vagyonuktól való megfosztást, bántalmazást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!