Egyszernézős: Hová lettek Morganék? - filmajánló

Hová lettek Morganék? – az biztos, hogy nem az év vígjátéka díjat mentek megünnepelni. Egyszernézős romantikus vígjáték, s nem mondhatjuk, hogy van új a Nap alatt.

Kerkai Attila

Marc Lawrence rendező már többször dolgozott együtt Hugh Granttel, közös munkájuk gyümölcseként örvendhettünk a Két hét múlva örökké és a Zene és szöveg című filmeknek, melyek szerethető alkotásokká váltak, előbbiben Sandra Bullockkal, utóbbiban pedig Drew Barrymore főszereplésével. Az évek során megszokhattuk Hugh Grant stílusát, a visszafogott, szórakozott öregedő szépfiú karaktert, aki mellett jó ha van (kell) egy erős női karakter. A Hová lettek Morganék? esetében viszont akadt egy kis melléfogás, méghozzá a Carrie Bradshaw.. akarom mondani Sarah Jessica Parker választással. 

A sztori
Meryl Morgan (Sarah Jessica Parker) menő manhattani ingatlankereskedő, férje Paul Morgan (Hugh Grant) sztárügyvéd. Házasságuk kisiklik, mivel a férj félrelép, de ezen hibáját felismerve küzd felesége visszaszerzéséért. A házaspár egy gyilkosság szemtanúja lesz, majd a tanúvédelmi program keretében vidékre küldik őket egy fegyvermániás seriff házaspárhoz. A nagyvárosiak olykor humoros, olykor pedig fapofával végignézett vidéki megpróbáltatásait kísérhetjük figyelemmel, majd feltűnik a gyilkos is a környéken, hogy egy kis izgalommal is szolgáljon a történet.

Wyoming-ban más az élet, mint New York-ban, ez a kijelentés talán nem döbbent meg senkit sem. Az emberek imádják a fegyvereket, védik az amerikai értékeket, szeretik a húst, rodeóra járnak és nagyáruházakban kicsit olcsóbban vásárolnak, mint mondjuk egy New York-i butikban. Enyhén felnagyították ezen vidéki értékeket a filmben, de kényes városi szereplőink szemszögéből nézve akár így is lehet csodálkozni a Manhattan kívüli világon.

A sablonos, klisékkel tűzdelt középszintű filmben nagy öngólt lőttek az alkotók a szerepek kiosztásakor. Volt már példa arra a filmvilágban, hogy két nagyágyút egymás mellé raktak (pl.: Robert De Niro és Al Pacino), a Szemtől szemben maradandó filmalkotássá vált a két ikon főszereplésével, de később már akadt gyengébb filmjük is (A törvény gyilkosa). A nagyágyúkkal is vigyázni kell, hát még a kisebbekkel! Ebben a filmben két olyan színészt raktak egymás mellé, akik mindketten igényelték volna az erősebb másik félt. Ennek híján lett egy szokásos módon szórakozott Hugh Grantünk, és egy hasonlóképp, néha Carrie Bradshaw jellemvonásokkal szereplő szórakozott Sarah Jessica Parkerünk. A probléma csupán az, hogy a sztori nem elég erős ahhoz, hogy kijózanítsa és a sarkukra állítsa a két városi karaktert.

Persze nehéz is az ilyen, hiszen Hugh Grant többnyire kedvelhető jó pasi karakterben szerepelt (Igazából szerelem, Zene és szöveg, Két hét múlva örökké), Sarah Jessica Parker pedig mondhatni egyenlő a Szex és New York sztárjával, Carrie Bradshaw-al, aki tudja milyen a jó szex. A seriff házaspár, Sam Elliott és Mary Steenburgen karakterei viszont kifejezetten tetszetősek, szerethetőek lettek. A két öreg fegyvermániás rendvigyázó szerepeire nagyon jó választás volt e két színész.

Összességében elmondható, hogy ez a film is beáll a sorba, az évente termelődő közepes romantikus vígjátékok sorába. Aki kedveli Hugh Grantet vagy Sarah Jessica Parkert nézze meg, könnyed limonádé, melynek vannak szerethető jelenetei, mozzanatai. Egy laza hétvégi délutáni mozinak tökéletes. A dicsőség csarnokába bejutó filmnek viszont ennél azért kicsit több kell

A film előzetese

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!