Éhségsztrájkolók a jurtában: koplalással a szemétégető ellen

Szentgotthárd - Az ipari park osztrák oldalára tervezett szemétégető ellen tiltakozók legújabb akciója, az egymást váltó éhségsztrájkolók híre nagy visszhangot váltott ki. A múlt héten kezdődött a demonstráció, azóta hol többen, hol kevesebben ülik körbe az út mellett felállított jurtát, és fogadalmuknak megfelelően, aki odabent van, az nem vesz magához táplálékot.

MTI

A Pronas legújabb kezdeményezése is arról szól, mint az összes többi: ha végül mégis kudarcot vallana a civilek akciója, és minden erőfeszítésük ellenére megépülne az osztrák szemétégető, gyermekeiknek, unkokáiknak elmondhatják: mindezt nem nézték tétlenül. 

A határmenti városhoz vezető nyílegyenes úton már messziről látni, hol tiltakoznak a szentgotthárdiak: a jurtát az út mellé, a domboldalba állították fel, az építményt körbeveszik a szemétégető elleni, magyar és német nyelvű tiltakozó feliratok. 

Hétfő van, délelőtt tíz óra után néhány perccel. A drasztikus demonstrációt vállalók tiltakozók közül most Mesics Józsefné van soron. A három éve nyugdíjas hölgy a feliratos sárga pólóban olvasgatja a napi sajtót. Ráérősen forgatja az oldalakat, hiszen este hét hétig lesz itt. 



Mesics Józsefné hétfőn este hétig demionstrál a jurtában  Fotó: Szendi Péter

Amikor is kezdődik egy program, amely az osztrák zöldek képviselői is jelezték érkezésüket. Mint mondja, éjjel pedig már megint más jön ki, akit reggel ismét ő vált majd, de hozzáteszi: Nem számoljuk pontosan, hogy ki, hány napot, vagy órát van kint. Mindig váltjuk egymást, így könnyebben kibírható élelem nélkül az a pár óra. A legtöbbet Oldal József volt itt. Övé a jurta, az ő ötlete volt ez a kezdeményezés, és öt kemény napot is vállalt, amikor semmit nem evett. Én minden áldott nap kijöttem hozzá, van otthon csipkebogyó, abból hideg áztatással készítettem teát, abból hoztam neki. Egy-két órát mindig beszélgettünk, eközben nem győztem csodálkozni, hogy ezen az úton ekkora forgalom van.

A demonstrálók ritkán vannak egyedül. A városból, a környékbeli falvakból érkeztek látogatók, de messzebbről is felkeresték már őket.

A napokban Sárvárról is érkezett egy szimpatizáns, Szentgotthárdról pedig minden nap kijönnek hozzánk. Az autósok is lassítanak, vagy csak dudálnak, így fejezve ki szolidaritásukat.

Amikor arról érdeklődöm, miért éppen most és éppen ilyen módon fejezték ki a szentgotthárdiak a nemtetszésüket a határ mellé tervezett szemétégető ellen, figyelemre méltó választ kapok. 

Úgy éreztük, hogy állandóan napirenden kell tartani ezt az ügyet. A burgenlandi hatóságok már kiadták az engedélyt, de Bécsben, a zöld szenátus még nem hozta meg a végső döntést. Némiképpen holt időnek tűnnek ezek a hetek, ezért gondoltuk, hogy ezzel az akcióval jelezzük: nem ülünk és csak várunk ölbe tett kezekkel...

A demonstrálók gondosan ügyelnek arra is, hogy a saját maguk felállított szabályt  aki a jurtában tartózkodik, az nem eszik  betartsák.

Én is tisztában vagyok ezzel a szabállyal, ezért alaposan felkészültem a koplalásra: hoztam magammal teát, és van itt van ásványvíz bőséggel. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy az időjárás is kegyes volt hozzánk, hiszen a nagy melegben inkább innivalóra, mintsem ennivalóra vágyakozik az ember.

Nem kerülhető meg a kérdés: az osztrák szemétégető felépítése elleni sajátos tiltakozás milyen reakciót vált ki az emberekből?

Őszintén szólva nem lehet azt mondani, hogy mindenki mellettünk van, és úgy gondolkodik, mint mi, vagyis reménykedik. Ám nem ez a legfontosabb, ha nem az, hogy ha végül mégis megépül a szemétégető, akkor fiaink, unokáink szemébe nézhetünk, és ha megkérdezik, miért nem tiltakoztatok, akkor elmondhatjuk: rajtunk nem múlt, mi megpróbáltunk mindent, amit lehetett. Aki pedig kritizál minket, vagy éppen pesszimistán gondolkodik, hogy úgyis hiába, minek erőlködtök, az miként felel majd az utódok kérdéseire? 

A múlt hétfőn kezdődő demonstráció záró rendezvénye csütörtökön lesz: minden önkéntes éhségsztrájkolót várnak egy utolsó nagy bulira, és persze azokat is, akik szimpatizálnak a tiltakozókkal. A tervek szerint pénteken kezdik el a jurta lebontását, ám  ahogyan a szentgotthárdiakat ismerjük  azzal nem ér majd véget a helyiek tiltakozó akciói. 

Egyébként a jurta környékén az a hír járja, hogy a gazdasági válság hatása nyomán talán az égető mögött álló befektetők is újragondolják a beruházást, másrészt szóba került: az osztrák ipari parkba a magyar oldalon vezető vasúti vágányra vonatkozó kétoldalú szerződés lassan lejár, ami reményt adhat arra, hogy az újabb dokumentumban talán megtiltható a szemét ipari méretű vasúti szállítása.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!