Éjjel-nappal két településőr vigyáz a rendre Káldon

Két szakképzett településőrt állított munkába az önkormányzat Káldon. Az állandó őrszolgálattól azt remélik a faluvezetők, hogy javul a közbiztonság a településen.

Simon Erzsébet

A települések szeptember közepétől pályázhattak  településőrök alkalmazására, akiknek elsősorban a hivatalos és közfeladatot ellátó személyek munkavégzésének támogatása a feladata. A káldi önkormányzat novemberben adta be a kérelmét az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium felhívására.

- Azzal indokoltuk a kérelmünket, hogy a falunkban rossz a közbiztonság, a zöldterületeken gyakori az illegális szemételhelyezés - sorolja Simonics Pál polgármester. Nemegyszer előfordultak rongálások, például kerítéseket döntöttek ki a vandálok, szétverték a csatornákat, kitörték a buszváró ablakait, vagy éppen zászlókat loptak valakik. Abban bízunk, hogy az állandó szolgálat segít ezek megelőzésében.

Az őrök  jelenlétét a lakosság is igényli. Tavaly decemberben szignálták a község vezetői és a szaktárca képviselői a megállapodást, mely szerint január közepétől munkába állhat a két településőr. Az állásra amúgy kilencen jelentkeztek, a személyek több mint fele szakképzett volt. A feladatra két munkanélküli férfit választott az önkormányzati képviselő-testület. Ellátták őket a szükséges felszereléssel: kaptak mobiltelefont, láthatósági mellényt, kerékpárt, s egyéb apróbb eszközöket.

A településőrök feladata a faluban tevékenykedő hivatalos és közfeladatot ellátó személyek munkájának a támogatása, az önkormányzati rendeletek betartásának elősegítése a bűnmegelőzés, a tűzvédelem és a köztisztaság terén, közreműködnek a községi rendezvényeken a rendfenntartásban és a forgalom irányításában, védik a közvagyont, részt vesznek az összehangolt segítségnyújtásban természeti csapás, baleset, káreset, műszaki hibák, egyéb vészhelyzet során.

Jelzik az esetleges problémákat  az önkormányzat, a körjegyzőség, a polgárőrség és a rendőrség felé.  Szorosan együttműködnek a sárvári rendőrkapitánysággal is. Alkalmazásuk a  falunak  nem kerül pénzébe, hiszen az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium állja egyszeri támogatásként a felszerelés költségeit, s a településőrök munkabéréhez is támogatást nyújt.   
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!