Éjszakai szánkózás a Varázshegyen

A téli hónapokban Magyarországról is egyre többen keresik fel a határhoz közeli osztrák sípályákat. Az elmúlt hetekben három sí-centrumban tettünk látogatást. Találkoztunk síoktatónak állt fideszes országgyűlési képviselővel, kipróbáltuk az éjszakai szánkózást Semmeringen és megtapasztaltuk, hogy hétvégén esélytelen síelni Mönichkirchenben.

Takács Gábor

Az utóbbi években az egyik legjobb infrastruktúrájú határ közeli sítereppé nőtte ki magát Mönichkirchen–Mariensee, ahol az egyik hétköznap csatoltuk fel a léceket, hogy a harminc centiméteres friss hóban élvezzük a síelést. A pályarendszert mindkét falu irányból megközelíthetjük, előnye, hogy teljes hosszában hóágyúzott. A mönichkircheni oldalon találkoztunk Révész Máriusz fideszes országgyűlési képviselővel, aki síoktatóként is tevékenykedik, így ha ideje engedi, fiatalokkal ismerteti meg a téli sport szépségét. A kellemes kikapcsolódást és a jó közérzetet biztosítja a hosszú kezdő- és egy fekete profi pálya, valamint a családias környezet. A kellemes hegyi levegőn síelés közben jól esik a pihenés, így két csúszás között lehuppanhatunk a pályák mentén található rattan- strandfotelekbe.

A magyarok körében egyelőre még kevésbé felkapott hely a Mönichkirchentől pár kilométerre található Sankt Corona. A kellemes lejtésű széles kék és piros jelölésű erdei sípályákat kezdőknek alánjuk, de a családosoknak is nagyon ideális a síterep. Előnye, hogy szombaton, amikor “fél Ausztria” a hegyek felé veszi az irányt, itt még akkor sincsen tömeg.

Az osztrák-magyar határtól csupán nyolcvan kilométerre fekszik Semmering–Hirschenkogel, a Zau[:ber:]g névre keresztelt Varázshegy. A páratlan éjszakai lesikló és 3 kilométer hosszú szánkópálya, a remek szállodák és a páratlan szórakozási lehetőségek miatt a magyar vendégek körében is nagyon népszerű az üdülőhely.
A síterepen megtalálható a lankásabb erdei, valamint meredekebb, illetve verseny szintű pályák. Előnye a szomszédos Spital–Stuhleckkel szemben, hogy hétvégénként sem kell a felvonóknál sorban állni és a síbérletek is olcsóbbak.

A csúcsra egy kabinos lift, az úgynevezett kötélvasút repít fel, innen hat, összesen tizennégy kilométer hosszú sípályával, egyedülálló szánkó pályával, igényes, ápolt lesiklópályákkal várja a Varázshegy a téli sport szerelmeseit. A sí-centrumban még megtalálható egy négyszékes – a Kék villám felvonó – amely szintén a hegytetőig száguld fel a síelőkkel. Nevét az ülőfelület kék szivacsborításáról kapta, ami igencsak kényelmessé teszi az utazást. Sorban állás itt is ritkaság számba megy.

A kiválóan karbantartott Semmering–Hirschenkogel a FIS-Világkupa Panoráma pályán keresztül - melyen 2010 decemberében a hölgyek sí-világkupáját is megrendezik - a tapasztalt síelőknek szóló keleti-lejtőig terjed, ahol egészen március közepéig hó biztos terep vár minket. Csütörtöktől vasárnapig pedig akár este hattól tíz óráig is élvezhetjük az éjszakai síelés varázsát.

A snowboardosokra is gondoltak: külön élménypályával várják a deszkásokat. Ez a Split park, amely szintén éjjel-nappal áll nyitva a freeskierek számára.

A hangulatos hütték-ben (turistaházakban) pedig megkóstolhatjuk a regionális és házias ételeket. Ezek a kis falatozók eredeti berendezésükkel elvarázsolják a látogatókat. Az ablakokon kinézve a közeli Semmering-Rax-Schneeberg ámulatba ejtő panorámájában gyönyörködhetünk. Érdemes a környéket is bebarangolni, az ápolt téli turista-útvonalak, valamint sífutópályák vonzzák a kristálytiszta levegőben a kirándulókat.

A Varázshely egyik legnépszerűbb létesítménye az éjszakai világítással felszerelt élmény-szánkópálya. Ott jártunkkor főleg felnőttek ragadtak ródlit, belekortyoltak a kabátban meglapuló lapos üvegbe, majd következett az önfeledt csúszás. A pálya két oldalán a Siebenstein varázslóról és a gonosz sárkányról, valamint Feuerzahnról szóló mese alakjai elevenednek meg, a fantasztikus építmények, alagutak, mágikus fény- és hanghatások kísérik a szánkók suhanását.

Nem meglepő, hogy, Hirschenkogel ezzel Ausztria legnagyobb esti síparadicsommá nőtte ki magát. A sípálya lábánál egy rendkívül korszerű sportüzlet is várja a sportolókat, ahol szánkót, carvingsít, snowboardot-sisakokat, egyéb kiegészítők vásárolhatók és kölcsönözhetők.

Az éjszakai sportolás egyik központi megállója a ZauberBAR, ahol esténként a szórakozni vágyókat koktél showkkal várják. Érdemes több napra is felkeresni a helyszínt, a szállásajánlatok közül is jócskán lehet válogatni. Egyik kitűnő lehetőség az Artis Hotel, amely négy csillagos kategóriájával, szolid áraival és lélegzetelállító panorámájával kihagyhatatlan élmény.

Itt megtekintheti a kiránduláson készült képgalériánkat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!