Életképek a 23. Sitkei Rockfesztiválról

Sitke - A szabadtéri, élő koncertek sajátja, hogy mindig történhet valami váratlan. A 23. Sitkei Rockfesztivált röpke hidegfront riogatta, amely éppen szombaton vonult át. A Demjén-koncertre napkeltéig várhatott volna a nép, a Lord elején meg szemerkélt az eső.

Kozma Gábor


Tombol a közönség a 23. Sitkei Rockfesztiválon

Mindezek ellenére a sorrendben 23. kápolnakoncert sikeresnek mondható. Javarészt azért, mert igen jó a közönsége: esőben és sárban, melegben és szélben, néha hibádzó technikai körülmények ellenére is kitart. Ezek alapján mondható, hogy a több mint két évtized alatt  nemcsak kialakult egy törzstábor, amely presztízskérdést csinál abból, hogy jelen legyen, hanem  felnőtt egy olyan fiatal generáció, amely magáénak érzi a helyet és zenéjét. 

Nem véletlen, hogy itt többről van szó, mint zenéről. Öt  kis élőkép a szombati koncert délutánjáról: a dombtetőn tizenhat középiskolás összebújva a hideg szélben. Jókedvűek, s amikor eljő az ő csapatuk, szinte énekkarszerűen vokáloznak. Meg is tapsolják őket. Másik: Harley Davidson-os őshippi ül a kisszéken,  virtuális szalonnát pirít. Vele szemben  egy  fiatal lány bizsergető nevetéssel követeli, hogy rakjanak igazi tüzet. Tipikus kempingezők, néha a zenére is füleznek. Harmadik kép: középkorú pár jön, a férfi hátizsákjából kilóg a nemzetiszínű zászló, a nő paplant vesz elő. Leterítik, leülnek, behunyják a szemüket... Negyedik: fiatal anyuka kergetőzik a picivel, Pistike, ne rohanj annyira, mert kapsz egy pofont!, int szelíden a mama,  és végigvágtázza a völgyet. Ötödjére: a mindenholottvagyok figura addig nyomul, amíg kamera elé nem nem keveredik. Éppen ekkor kapcsolnak le a tévések...

Délután kettő, zuhog egyet, majd eláll, van egy kis sár, de oda se neki. Nyit a körmendi  Sunbird. Igazi élményük az lehet, hogy ekkora színpadon és ekkora cuccal játszhatnak. Sitke egyre inkább a helyi, regionális erőkre épít. Megerősíti ezt a rendező  Kápolnáért Kulturális és Sportegyesület elnöke, Kovács Ferenc is.
 Lehetnének többen  mutat a rétre, ahol ekkor még csak pár százan lézengenek.  De sebaj, az este majd meghozza a népet. Hiszen ez elsősorban vasi, regionális rendezvény. Programját úgy állítottuk össze, hogy  mindenki megtalálja a kedvére valót. 

Az elnök a VIP-helyiségbe invitál. Itt   a törzsgárda, a 77 tagú egyesület magja. Vagyis mindazon sitkei civilek, akik vállán nyugszik a  mai rendezvény.  A sitkei érzés az, hogy az emberek tudják: részesei egy felemelő programnak, együttműködésnek.   Az is vonzó számukra, hogy  nem a levegőbe beszélünk.  Nem üzletelünk,  hanem egy másfajta értéket mentünk és képviselünk.  Azt hiszem, sok Sitkére  lenne szüksége az országnak  bújik egy pillanatra elő az elnökből a politikus. Talán megsejti, hogy pár órával később pont erre a mentalitásra lesz majd  nagy  szükség... 


23. Sitkei Rockfesztivál: a kápolna és a színpad 


A körmendiek után helyi erő, a B. A. D. lép színre. Az együttes vezetője, Fülöp Dániel  éppen harmincesztendős.  Ünneplés  majd a koncert után. Mindig azt mondják, hogy itt a bed, ott a bed... Ez nem az, ez a bad, vagyis a Béla A Disznó együttes   poénkodik széles mosollyal, és elmeséli  a névválasztás izgalmas történetét.  Aztán a fiúk a deszkákra, jó kis muzsika csendül, ironikus szöveggel. Ekkor még mindig nem vagyunk sokan, a telepített infrastruktúra jól, de csaknem üresen működik. Aztán az Ismerős Arcokra megjön a közönség. Jobb híján programzenének nevezhető amit ők és a hasonló stílusú  együttesek művelnek: mozgósító szövegek, egyszerű zenei képletek, megjegyezhető sémák. Nemzeti és árpádsávos zászlók erdeje a magasban, a szöveg már-már lírai, és visszafogott. A Magyar Televízió akciózni kezd, rögzíti a koncertet. És Nyerges énekes belekezd egy nemzeti balladába, amelynek utolsó versszakát együtt énekeli vele a tömeg:  Mit tehetünk   Ha ők kivágnak egy fenyőt, Mi  kettőt ültetünk ... 

 Még előttük a kifinomult zenei kultúrát megjelenítő Vas-Tag Hangok formáció lép fel, ez egy kicsit meghökkenti a társaságot. Meggiék először vannak Sitkén, és minőségi zenéjük kicsit szokatlan még. De a program végén már jár a láb és felcsendül a taps.
Morgós István sitkei polgármester, aki az egyesület alelnöke is, a Kormorán koncert idejére már kicsit megenyhül. 


 

Tekintse meg a rockfesztiválról készült képgalériánkat ide kattintva!

A hidegfront miatt sokan nem jöttek el, ezért kisebb bevételre számítok. De aki itt van, az nem bánja meg  mondja, és ő is készül az unikumnak számító Demjén-show-ra. Show az lesz is: a banda egy szám után leáll, majd 10 perc múlva újrakezdi. Aztán újabb két szám és végleges leállás: Rózsinak most sem jött össze.  Sajnálom, ez blamázs... De a színpadi technika becsődölt, így pedig nem játszhatunk. Kovács Ferenc ekkor rendkívüli elnökségit hív össze, a döntés: mivel egy szombathelyi és egy győri hangosító cég technikája hibás, Demjénéknek kifizetik a gázsit, csaknem 1,5 millió forintot. Még szerencse, hogy a Lord jő, és kihúzza a kátyúból a fesztivál szekerét. Pohl Misiékre már tombol a nép, feledve a szemerkélő esőt is. Az 

Edda, vele Pataki Attila elemében van, örömzenét produkálnak, táncol a rét. Ekkor már 5 ezer ember tapsol. Aztán a Korál és Balázs Fecó zár, hajnali háromkor. Különös éjjel volt, de hát ezért utánozhatatlan a Sitkei Rockfesztivál. A sitkei felújított kápolna, előtérben a nagyszínpaddal. A technikával nem is volt gond a Demjén-koncertig (kis kép). A Lord ezúttal is pazar műsort  produkált, kihúzta a kátyúból a zenészek  szekerét. A statisztikák szerint éppen 20 éve, az István, a királyon volt nézőcsúcs. Kovács Ferenc, a rendező egyesület elnöke  szerint  jövőre igazi  meglepetéssel rukkolnak ki.

A  kisebb döccenők ellenére is  ötezer néző volt kíváncsi a  nagy  rockünnepre, amit Fecóék zártak.

Tekintse meg a rockfesztiválról készült képgalériánkat ide kattintva!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!