Ellenőrzés a strandokon

Júliusban ellenőrzi az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) a strandok vizének minőségét. A bírság akár több százezer forint is lehet.

Bajdó Bettina

Dr. Stánitz Éva, az ÁNTSZ szombathelyi kistérségi tiszti főorvosa elmondta, hogy a szakemberek elsősorban a közegészségügyi és higiénés előírások betartására, valamint a fürdők közterületeinek baleset-veszélyességére figyelnek.

- Július 6-án vízminőségi ellenőrzéssel kötik össze a szakemberek a vizsgálatot - folytatta a tiszti főorvos. Győrből érkeznek a szakemberek, onnan hozzák a felszerelést, majd a mintavétel után az ottani laborban végzik el a vizsgálatokat is.

- Mikrobiológiai és kémiai ellenőrzést végzünk a fürdőkben, megnézzük, hogy mi található a vízben. Az sem mindegy például, hogy a fürdők üzemeltetői mennyi fertőtlenítőszert használnak, mennyiben haladja az meg a megengedett szintet. Ezen kívül a strandolóktól is függ, hogy milyen a víz minősége. -  

A tiszti főorvos hozzátette: ha kihágásokat észlelnek, akkor akár büntethetnek is. Létezik az úgynevezett egészségügyi bírság, mely akár több százezer forint is lehet. Az összeg nagysága nagyban függ attól, hogy közegészségügyi szempontból milyen veszélyeket jelent a kihágás. Ha kisebb vétségről van szó, akkor első körben a szakemberek nem szabnak ki pénzbüntetést, csak felszólítják az illetékest a hiba korrigálására. Ha az üzemeltető ennek nem tesz eleget, akkor következik a pénzbírság. 

A kistérségi tiszti főorvos hangsúlyozta még, hogy a megye fürdőiben eddig minden rendben volt, az elmúlt években is csak kisebb bírságokat szabtak ki a hatóságok. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!