Ellopták a Pető-táblát a szombathelyi belvárosból

Ellopták a Pető András emléktáblát a szombathelyi Kossuth utca elejéről, jelezték a városszépítők. A tábla Tornay Endre András 50x90 centiméteres bronz műve volt.

Merklin Tímea

A bronz tábla arra emlékeztetett, hogy ebben a házban született Pető András (1893-1967), a konduktív pedagógia megalkotója, a Pető Intézet alapítója. A tábla eltűnésével kár érte a város-imidzset, az  emlékhelyek egyikét és a Tornay-életművet is. Szombathely és Vas megye büszke lehetne a két éve elhunyt szobrászművész számos köztéri munkájára, a Pető-emléktábla ezek közül való volt.

Feiszt György mint kulturális tanácsnok 2005-ben kérte fel Tornay Endrét erre a munkára. Persze a tolvajokat nem érdekli, kinek a keze munkája, kire emlékeztet, csak az anyagát nézik, a jóféle bronzot, amit valakinek, valakiknek el tudnak adni, és öntenek belőle mást.

Valószínűleg hasonló céllal lopták el korábban a Bem utcai óvoda mellől az Anya gyermekével című szobrot, amely Berczeller Rezső alkotása volt, Kiss Sándor 1969-es guruló forintokra utaló absztrakt fémplasztikájának egy részét a mostani Okmányiroda bejárata mellől, a Weöres Sándor emléktáblát a Petőfi utca 27-ből. De hiányoznak például a Felszabadulás emlékműről a  számok is.

Félteni kell a köztéri bronzokat, félő, hogy újabbak tűnnek el  fűzi az eseményekhez Balogh Péter építész, a Rumi Rajki Műpártoló Kör nevében.  Ezért csináltattuk kőből dr. Gerő László, a híres műemlékvédő egyetemi tanár, építész emléktábláját, aki a Széll Kálmán utca 11. szám alatt született. Május végén avattuk a falon jó magasra tett táblát.  Ezt Tóth Emőke készítette. Azért tettük magasra, hogy ne érjék el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!