Elmarasztalta a bíróság a megyei önkormányzatot

Három tucatnyi napirendi pontról határozott pénteken Vas Megye Közgyűlése. Téma volt a megyei intézmények fenntartásának a kormányhivatalnak történő átadása és a kéményseprő vállalt korábbi privatizációja is.

Erős D. Zoltán

Napirend előtt Rába Kálmán (Jobbik) képviselő megismételte egy, a termőföld használatot vizsgáló ideiglenes  bizottság felállítására vonatkozó javaslatát. Akkor ezt a közgyűlés elutasította, most azonban létrehozták a bizottságot. A képviselő szólt arról is, hogy a Győri Táblabíróság elmarasztalta a megyei önkormányzatot a Vas Megyei Kéményseprő Vállalalat privatizációjánál elkövetett szabálytalanság miatt. Ezzel kapcsolatban dr. Kun László megyei főjegyző elmondta, a bíróság megállapítása szerint a döntésnél az önkormányzat megsértette  a versenyeztetési szabályzatát, amikor nem követelte meg a pályázati anyag minden oldalának a szignálását. A döntés érvényességét azonban nem kérdőjelezték meg. Ezt a hibát ráadásul nem csak a pályázat nyertese, hanem a pert indító vesztes is elkövette. Kovács Ferenc, a megyei közgyűlés elnökének a kezdeményezésére a gazdasági és pénzügyi bizottság is áttekinti a kéményseprő vállalat történetét.   

Rába Kálmán azt is kezdeményezte, hogy vegyék le a napirendről a közútfejlesztésekkel kapcsolatos előterjesztést, mivel annak készítője nem jelent meg a bizottsági ülésen. Ennek kapcsán patthelyzet alakult ki a közgyűlésben, s csak a második szavazás született meg a döntés arról, hogy elhalasztják a napirendi pont tárgyalását.

A közgyűlés egyik kiemelt témája volt a megyei önkormányzat intézményfenntartó feladatainak kormányhivatalnak  történő, s 2011. január 1-től várható átadása. A kormánymegbízott ebben a témában egyeztető tárgylásokat  kezdeményezett. A megyei közgyűlés elnöke azonban felhatalmazás, és a vagyonátadást megalapozó jogszabályok  hiányában az érdemi egyeztetéstől eddig elzárkózott. A közgyűlés azonban most a szükséges felhatalmazást megadta az elnöknek, azonban úgy vélte, az érdemi tárgyalások csak az új önkormányzati, illetve a vagyontörvény ismeretében kezdődhetnek meg. A közgyűlés megbízta azzal is az elnököt, hogy a jogszabályi  keretek között határozottan lépjen az átadandó vagyon után a lehető legteljesebb kártalanítás érdekében. Felmérik azt a vagyont is, amely az átadás előtt álló költségvetési szervek, gazdasági társaságok kötelező feladatellátásához  nem okvetlenül szükséges, s rendezik azok kezelői jogát is. A megyei közgyűlés szorgalmazzák azt is, hogy a  feladatokkal együtt a kormányhivatal vegye át az önkormányzati hivatal érintett köztisztviselőit is. Kovács Ferenc elmondta, igyekszik  megfogalmazott elvárásoknak megfelelni. Ám megjegyezte: egy, a jelenleginél sokkal drágább rendszer van kialakulóban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!