Élt a szolidaritás az árvízkárosultakkal

A borsodiak nem hitték volna, hogy mindez lehetséges. Pedig igaz: a Vas megyei és észak-zalai gyűjtéseknek köszönhetően sorra indulnak az árvízsújtotta területekre a segélyszállítmányok.

Kiss Tamás

A Median nemrégiben megjelent felmérése szerint a romló közhangulat lassan kikezdi a társadalmat összetartó kötéseket, gyengül a bizalom, erősödik a gazdasági irigység és csökken a társadalmi szolidaritás. Mindez általánosságban biztosan igaz lehet, ugyanakkor a Szombathelyi Egyházmegyei Karitász két (egy tervezett és egy hirtelen jött) jótékonysági akciója az ellenkezőjére utal. Előbbiről röviden annyit: Kríziskamra 2010 néven a karitász több elemből álló projektet indított, hogy segélyhez, s munkahelyhez juthassanak a rászorulók, s a kezdeményezéshez a vasi és zalai vállalkozók is a nevüket és a pénzüket adták, adják.

(A Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamara részéről Kovács Vince elnök, a Vas Megyei Ipari Szövetkezetek és Vállalkozások részéről Szabó László elnök, továbbá a VOSZ vasi elnöke, Szőnye József, a Vas Megyei Munkaadók és Gyáriparosok Szövetsége nevében dr. Kondor János elnök írták alá a támogató nyilatkozatot.)
 
A másik kezdeményezést az elmúlt napok esőzései szülték. Az észak-magyarországi karitász igazgatója, Szokira János telefonált az ittenieknek, hogy nagy a baj, ha tudnak, segítsenek. Két nap alatt három gépkocsira való élelmiszeradomány gyűlt össze a karitásznál, s a gyorssegély múlt pénteken meg is érkezett Edelénybe. Ekkor váltottunk szót Molnár Oszkárral, a város polgármesterével, aki a megáradt Bódva hídján állva szomorúan mutatta, hogy a lakóépületek mellett az ország egyik legjelentősebb barokk kincsét, a L 'Huillier-Coburg-kastélyt is elöntötte a víz. 

- Tragédia, ami történt, ugyanakkor viszont megindító, hogy az ország szinte minden pontjáról érkeznek segítők. A vasiaknak és a zalaiaknak is köszönettel tartozunk, őszinte leszek, nem gondoltam volna, hogy az országban lehetséges ilyen mértékű összefogás - mondta Molnár Oszkár, s nem titkolta: fogalma sincs, hogy lesz-e forrás az újjáépítésre. Az emberek többségének ugyanis nincs biztosítása, akinek pedig van... (Molnár Oszkár itt megosztotta velünk a két évvel ezelőtti viharkár biztosítás-fizetési tapasztalatait, hivatalosan azonban csak annyit mondott: reméli, ezúttal másként lesz.)

A mostani áradás miatt nagyon sokan tönkrementek. A kazánokat tönkretéve több száz család pincéjét öntötte el a víz. A környéken 32 százalékos a munkanélküliség,  annyira szegények az emberek, hogy félek, ezeket a nagy értékű berendezéseket nem tudják pótolni. Az önkormányzatnak nincs pénze... Nem tudom, mi lesz  fogalmazott Molnár Oszkár, mi pedig a már Szokira János görög-katolikus pappal is szót váltottunk. Ő arra hívta fel a figyelmet, hogy  a sok rossz mellett a dolognak jó oldala is van, a nehéz helyzet ugyanis érezhetően összekovácsolta az embereket. Közülük többen most döbbentek rá az egymásért való felelősségvállalás fontosságára, illetve, hogy működik a Gondviselés és sokakban él a szolidaritás! Szombathelyi Egyházmegyei Karitász gyűjtésének köszönhetően eddig körülbelül 9,5 millió forint értékben kerülhetett élelmiszer és ásványvíz az észak-magyarországi családokhoz.

Honnan, mennyit, hová?

Pénteken két 7,5 tonnás, kedd reggel egy kisteherautó indult útnak, a tervek szerint a hét végén újabb szállítmány veszi az irányt az árvíz sújtotta területek felé.

A Vadász patak áradása miatt nincs ivóvíz a környéken, a vasi karitászosok így erre a területre, Felsővadász, Kupa, Selyeb és Nyésta környékére indultak el több raklap ásványvízzel.

Budapestről egy 25 fős tűzoltóbrigád kért szabasdágot, és utazott el Edelénybe, hogy az ottaniak segítségére legyen. Szalai IstvánTuczainé Régvári Marietta karitász-igazgató és Molnár Oszkár kezet fogtak az együttműködésre

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!