Eltemették az Afganisztánban hősi halált halt Róth Orsolyát

Eltemették az Afganisztánban hősi halált halt Róth Orsolyát; a posztumusz hadnagyot családtagjai, hozzátartozói, katonatársai, falubeli barátai, egykori iskolatársai és községbeliek kísérték utolsó útjára kedden a Fejér megyei Besnyő temetőjében.

MTI

A szolgálatteljesítés közben, május 17-én halálos közlekedési balesetet szenvedett 25 éves katona nemzetiszínű zászlóval letakart koporsója előtt fejet hajtott Hende Csaba honvédelmi miniszter, Benkő Tibor vezérezredes, a Magyar Honvédség vezérkari főnöke, Kovács József vezérőrnagy, a honvédség összhaderőnemi parancsnokságának parancsnoka és L. Simon László, a térség fideszes országgyűlési képviselője is.
   
A temetésen a Magyar Honvédség valamennyi fegyverneme képviseltette magát.
   
A ravatalnál Böröndi Gábor dandártábornok, a debreceni 5. számú Bocskai István Lövészdandár parancsnoka búcsúzott a csapat elhunyt katonájától, aki parancsnoka szavai szerint a legnagyobb áldozatot hozta, amit katona hozhat: kötelessége teljesítése közben életét adta a hazájáért.
   
Róth Orsolya katonai pályafutását felidézve elmondta, hogy 2007 júliusa óta szolgált a Bocskai lövészdandárnál. Emberi tulajdonságairól, szakmai ismereteiről mindig elismerően nyilatkoztak parancsnokai. Munkáját példamutató módon látta el, beosztottai elismerték parancsnoki képességeit.
   
2008-2009 fordulóján békefenntartóként Koszovóban szolgált lövész rajparancsnokként. Hazatérése után tovább fejlesztette katonai ismereteit és jelentkezett Afganisztánba, a magyar tartományi újjáépítési csoport állományába, ahol idén márciustól teljesített szolgálatot.
   
Ott is helytállt, embersége, bajtársiassága, felkészültsége elismerésre méltó volt - mondta a dandártábornok.   
   
A gyászbeszédet követően Róth Orsolyát végső nyughelyére kísérték. Katonatársai sortűzzel és az Il silencio dallamával búcsúztak tőle.
   
A magyar katonák május 17-én az afganisztáni Baglán tartományban szenvedtek közlekedési balesetet. Az öt autóból álló konvoj Mazari-Sarifból Puli-Humriba tartott, amikor az egyik mellékútról egy afgán teherautó kanyarodott a kocsisor elé. A magyar katonák járműoszlopa előzni kezdett, s eközben a konvoj harmadik kocsija, egy speciális, aknák elleni védelemmel ellátott páncélozott személyszállító eddig ismeretlen okból az útpadkán megperdült, majd felborult, négy kereke és lövésztornya kiszakadt.
   
A balesetben Dálnoki András szakaszvezető, toronylövész és Róth Orsolya őrmester, a jármű parancsnoka életét vesztette. A gépjármű sofőrje életveszélyes, egy katona súlyos, de nem életveszélyes, két további társuk pedig könnyebb sérüléseket szenvedett. Valamennyiüket hazaszállították, a két könnyű sérült már elhagyhatta a kórházat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!