Elvették Róbert forgalmiját, mert hiányzott kocsijáról a matrica

Szombathely - Egy olvasónktól nemrég a regisztrációs matrica hiánya miatt elvették az autója forgalmiját. A matricát az okmányirodában adják ki, de <em>Horváth Róbert</em> szerint ő ilyet nem kapott.

Bajdó Bettina

Horváth Róbert hat éve használja az autóját. Öt évvel ezelőtt elveszítette az egyik rendszámát, ezért új, uniós hatósági jelzést kapott az okmányirodában. 

Kiadták a rendszámot, s semmi más nem volt hozzá a zacskóban, erre biztosan emlékszem   kezd bele a történetébe Róbert.  Most már tudom,  regisztrációs matricának is kellett volna lennie a csomagban. Azóta az autóm két műszaki vizsgán is átment, ezt a gondot nem jelezték. Győrbe járok dolgozni, s sokszor megállítottak már a rendőrök, de nem foglalkoztak a matricával. Nemrég belefutottam egy közúti ellenőrzésbe, s a rendőr felszólított, hogy adjam át a forgalmimat, mivel hiányzik a matrica a szélvédőmről. Az sem tudtam, miről van szó. 

A  rendőr elmagyarázta, a regisztrációs matricát a rendszám átvételekor adják, s a szélvédőn jobb oldalt, jól látható helyre kell ragasztani. 

Azt mondta,  a helyszínen elveszi a forgalmimat, hazamehetek még az autóval, de utána nem közlekedhetek vele folytatja Róbert.  Bementem az okmányirodába Szombathelyen, adjanak egy igazolást arról, hogy amikor átvettem a rendszámot, akkor volt-e címke a csomagban vagy sem. 



Semmi sem bizonyítható Horváth Róbert forgalmiját a helyszínen elvették, mivel hiányzott a szélvédőről a regisztrációs matric   Fotó: Horváth Csaba

Azt mondták, hogy nem tudnak semmilyen igazolást adni. Sőt, olyan igazolást sem adtak, hogy nem volt átvételi elismervény, mivel ezzel a rendőrség már tudna  valamit kezdeni.  De kaphattam volna új rendszámot 13 ezer forintért. Egy hónapom van arra, hogy intézkedjek, különben az autómat kivonják a forgalomból. 

A rendőrségen azt mondták, hogy nem az ő prolémájuk, hogy nem kaptam címkét az okmányirodában. Szabálysértést követtem el, ezért meg fognak büntetni. A bírság 30 ezer forint is lehet. 

A  jogszabály rögzíti, hogy az új típusú rendszámtáblához tartozó regisztrációs matrica a hatósági jelzés valódiságát igazolja. Az új típusú rendszámtábla regisztrációs matrica nélkül érvénytelen. A  matricát a rendszámtábla kiadásával egyidejűleg a közlekedési igazgatási hatóság adja ki. A  rendőr jogosan járt el, amikor elvette a forgalmit. 
 
Kiderült, vannak hiányosságok a jogszabályban. Ugyanis a hatósági jelzés közokiratnak minősül, átadásákor azonban semmiféle bizonylatot nem kell adni. Így senki sem tudja bizonyítani az igazát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!