Elviselhetetlen bűz terjeng Szombathelyen

Trágyaszag lengi be napok - többek szerint hónapok - óta Szombathelyt. A szennyvíztelepre gyanakodtunk, mint elsődleges bűzforrásra, ám nyomozásunk során kiderült, nem innen fúj a szél. Akkor honnan? Utánajártunk.

Varga Nóra

Napok óta elviselhetetlen bűz terjeng a városban. Legrosszabb helyzetben az Újperinten élők vannak, de nemcsak ott, hanem a város nyugati és déli részén, sőt a belvárosban élők sem tudnak szellőztetni a szúrós szag miatt. Többen is megkeresték szerkesztőségünket, hogy járjunk utána, mitől van bűz Szombathelyen. 

- Ha büdös van a városban, akkor mindenki rögtön a szennyvíztisztító telepre gondol  - hangsúlyozza Krenner Róbert, a Vasivíz Zrt. szolgáltatási igazgatója. - Ez egy évekkel ezelőtti beidegződés, mintegy ötmilliárd forintos beruházással a szaghatást az elmúlt években minimálisra csökkentettük. Többször ellenőriztek azóta nálunk, de mindent rendben találtak. Most is északi szél fúj, ha esetleg bűz lenne a telepen, akkor sem a város felé vinné a szagot a szél. A Szombathely és Nárai között megépített komposztáló telepről sem származhat a bűz, az oda kerülő szennyvíz iszapnak minimális a szaga. Ezt az anyagot komposztáljuk, a komposztot a közeljövőben ingyen a gazdálkodóknak adjuk, amelyet bedolgozhatnak a földbe.


Most trágyázzák a városkörnyéki szántókat, mezőgazdasági területeket.  A gazdák nem dolgozzák be az anyagot rögtön a talajba ez okozhatja az elviselhetetlen bűzt, a pulykatrágya a magas ammóniatartalma miatt elviselhetetlenül szagos. 

- A kommunális iroda vizsgálta, honnan jön ez a szúrós szag. Az ellenőrzés során kiderült, hogy nem szombathelyi területről, hanem Nárai irányából hozza a szél  a kellemetlen szagot - emeli ki Németh Kálmán, a megyeszékhely alpolgármestere, aki úgy tudja, hogy nagy mennyiségű pulykatrágyát szórtak ki a földekre, s ennek egy részét nem szántották be a gazdák, ez okozhatja a problémát. - Mindent megteszünk azért, hogy minél előbb megszűnjön a szúrós szag - teszi hozzá az alpolgármester. - Felszólítjuk a nárai önkormányzatot, valamint bejelentést teszünk a környezetvédelmi felügyelőségen. 

- Mi is érezzük ezt a kellemetlen szagot Náraiban - folytatja Németh Tamás, a település polgármestere. - Úgy hallottam, hogy a Jákon lévő pulykatelepről szállítják a trágyát bizonyos földekre, emiatt lehet büdös. Először a szennyvízcsatornára gyanakodtunk, kiderült, hogy nem onnan származik a bűz. Több nárai gazdálkodóval beszéltem, de ők nem használnak pulykatrágyát. Mivel panasz nem érkezett hozzánk, én nem jártam be a határt. Az a szabály, hogy a pulykatrágyát 12 órán belül be kell forgatni a földbe, ha a gazda ezt nem teszi meg, akkor lesz ilyen förtelmes szag.

Bencsics Attilától, a Nyugat-dunántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség levegő és zajvédelmi csoportjának a vezetőjétől megtudtuk, hétfőn érkezett először lakossági bejelentés hozzájuk, hogy bűz van a megyeszékhelyen. Azonnal megkezdődött a szag eredetének felderítése. Kiderült, hogy Újperint határában a szántóföldre pulykatrágyát helyeztek ki. A felügyelőség munkatársai hétfőn jártak a helyszínen, de ekkor már a trágyát beforgatták a földbe. Minden jel arra mutat, hogy ez a szántó volt a több napig tartó bűz forása. A felügyelőség a szükséges és indokolt hatósági intézkedéseket megtette, vizsgálják, történt-e jogszabálysértés és ki a felelős. A szabályozás annyit mond ki, hogy lakosságot zavaró bűzt okozni tilos.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!