Emlékhely lehet a kőszegi koronaőrző bunker

Az alpannoniás fejlesztésekkel gazdagodott Kőszeg és környéke. A folytatás: a koronaőrző bunkernek már van felújítója, a tervezett Szulejmán kilátónak a Szultán-tetőn viszont egyelőre nincs építője.

Némethy Mária

A magyar koronát Nyugatra menekítése előtt Kőszegen, a Kálvária-hegy lábánál található földbe vájt bunkerben rejtették el 1945. márciusában. 33 éves száműzetése előtt itt volt a korona utolsó magyarországi tartózkodási helye. A bunker és környezete jelenleg elhanyagolt, mindössze egy emléktábla őrzi e történelmi esemény emlékét. A helyszínt így is minden évben nagy számban keresik fel a turisták.

A koronaőrzési hely méltó helyreállítása, benne emlékhely kialakítása hamarosan elkezdődik. A 2007-2013 közötti osztrák és magyar Alpannonia Program keretében valósulhat meg. A pályázat első ütemének több mindent köszönhet Kőszeg és környéke. A második ütemben szerepel a Magyar Szent Korona őrzési helyének bemutatóhellyé alakítása és a Szultán-tetőn a Szulejmán kilátó létesítése.
 
Kőszeg képviselői eredményesnek ítélték a közbeszerzést, egy budapesti kft.-t hirdettek nyertesnek, ez alakítja majd látogathatóvá a bunker belső terét, felújítják az alagútat, tematikus kiállítást rendeznek be benne.

A másik alpannoniás beruházás, a Szulejmán kilátó létesítése a Szultán-tetőn - a legenda szerint Szulejmán szultán az 1532-es kőszegi török ostrom idején innen figyelte Ibrahim nagyvezír döntőnek ígért rohamát -, nem ilyen sikeres. Kivitelezésére nem volt jelentkező. Ezért a kőszegi képviselők úgy döntöttek, ajánlattételi felhívást küldenek három Vas megyei cégnek.

Fejlesztések, felújítások

A bakancsos turistákat kiszolgáló alpannoniás fejlesztések Kőszegen: turista- és szabadidőközpont,  multifunkcionális esőbeálló készült el; fel lett újítva az Andalgó és a Királyvölgyi sétaút, akárcsak a   Kálvária templom előtti rendezvénytér és pihenőhely, a Hármas-pad, a szabóhegyi, az Óház-tető pihenőhelyek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!