Emléktáblát avatnak a nemztei ének írójának Szombathelyen

Azóta, hogy Lancsics Bonifác megírta, sokáig himnuszunkként énekelték a magyarok a "Boldogasszony anyánk"-at. Szerzője, az író pap tiszteletére emléktáblát avatnak.

Merklin Tímea

Lancsics Bonifác OSB. (1674-1737) szombathelyi születésű. Grazban tanult logikát, majd Nagyszombaton bölcsészetet és teológiát, Pannonhalmán filozófiát. 1710-ben szentelték pappá. Nevét 2005 óta utca viseli a városban.

Hamvai a dömölki romtemplom alatti sírboltban nyugszanak. Tiszteletére október 16-án, vasárnap 15 órakor helyeznek el emléktáblát a Szily János utca 3. szám alatt (Hittanárképző Főiskola).

Az emléktábla Némethy Balázs alkotása. A felavatását követő programok a Szent Márton Plébánián lesznek: Tóth Róbert  muzeológus  15.30-kor bemutatja  Lancsics Bonifác bencés szerzetes életét és munkásságát. 16 órakor Jáki S. Teodóz  bencés szerzetes, zenekutató Boldogasszony Anyánk Mária-énekek címmel tart előadást.  18 órától ünnepi szentmise  lesz a a Szent Márton  templomban.

Az emléktábla felállítását támogatja: Szombathely Megyei Jogú Város Önkormányzata, a Bencés Diákszövetség Szombathelyi Szervezete, a Visegrádi Szent György Lovagrend.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!