Erélyes gyógyszertáros futamította meg a skizofrén rablót

Egy patikát és egy pénzváltót akart kirabolni tavaly Szombathelyen az a személyiségzavaros férfi, akit mindkétszer női alkalmazottak futamítottak meg. A gyógyszertárosnak elég volt annyit kiabálnia: "takarodjék".

Simon Erzsébet

Tagadja a bűnösségét a férfi, aki a vád szerint tavaly megkísérelte kirabolni a Thököly utcai pénzváltót.

Megkezdődött hétfőn a Vas Megyei Bíróságon a bizonyítási eljárás A. S. és társai ellen - jelentős értékre fegyveresen elkövetett rablás kísérlete és más bűncselekmények miatt.

Korábban már megjelentek a vádlottak a bíróság előtt, akkor érdemi tárgyalás azért nem volt, mert egyikük jogi képviselője hiányzott. Ezúttal sem tudott teljes értékű munkát végezni a dr. Varga Roland bíró vezette büntetőtanács. Most ugyanis a másodrendű Ó. S. és a harmadrendű vádlott K. J. nem érkezett meg. A bíróság elrendelte az elővezetésüket, ám a Körmendi Rendőrkapitányság azt tudatta, hogy a két férfi Ausztriában van előzetes letartóztatásban. Így három vádpont közül csak kettőt tárgyalt a bíróság, amelyekben A. S. érintett.

A vád szerint a szentgotthárdi férfi tavaly január 27-én a szombathelyi Szelestey utcai Calendula patikában követelt pénzt az alkalmazottól, sikertelenül, majd március 16-án ugyancsak Szombathelyen a Thököly utcai Mihályi pénzváltót akarta kirabolni fegyverrel.

Tanúkat, szakértőket és a vádlottat is meghallgatta a bíróság. A. S. tagadta, hogy ő lett volna az elkövetője a bűncselekményeknek. Bár a nyomozati szakaszban többször is elismerte, s részletesen elmondta, hogyan is cselekedett, a bíróság előtti vallomásában azt fejtegette, hogy egyfelől nincs bizonyíték a bűnösségére, másfelől a korábbi vallomásait rendőrségi ráhatásra tette. Merthogy azt mondták neki, ha a terhére rótt csaknem tucatnyi bűncselekmény közül néhányat elismer, elengedik, hiszen úgysem beszámítható. A. S. -ről az igazságügyi orvos szakértők megállapították, hogy skrizofén, rendszeres kábítószerhasználó, kevert személyiségzavara van, s mindez a cselekménye társadalomra való veszélyességének felismerésében enyhe fokban korlátozta őt.

A. S. -t a pénzváltó dolgozói már a nyomozati szakaszban - a szembesítéskor - felismerték, s most a bíróság előtt is határozottan állították, hogy ő akart rabolni. Mégpedig egy fegyvernek látszó tárggyal fenyegette  meg a női  alkalmazottat - mondván, ide a bevételt -, aki óriási bátorságról tanúságot téve elragadta tőle azt. A férfi erre elmenekült, anélkül, hogy pénzt zsákmányolt volna. 

A Calendula gyógyszertárból - itt is a bevételt követelte - szintén egy hölgy alkalmazott futamította meg, aki rákiabált, hogy takarodjék. Ez esetben A. S. fekete maszkot viselt, s a zsebében egy csavarhúzó volt. A patika pénztárában úgy 25 ezer forint volt akkor, a pénzváltóban sikeres akció esetén több millióra tehetett volna szert a rabló.

A bíróság bizonyításkiegészítés végett elnapolta a tárgyalást, A. S. előzetes fogva tartását  - bűnismétléstől, szökéstől tartva - továbbra is fönntartják.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!