Éremgyűjtők együtt több napon át

Előoldalán a püspök képe, a hátoldalon a szülőháza helyén emelt templom. A Szent Mártonról megjelent érem is látható lesz az éremgyűjtők pénteken kezdődő vándorgyűlésén.

Némethy Mária

A történelem segédtudományának számít az éremtan (numizmatika), amely az érmek keletkezésével, felirataival, ábrázolásaival foglalkozik. Egy érem értékét három szempont adja: ritkasága, állapota, anyaga.
 
Rengeteg értékes érem lesz látható az elkövetkező három napban Szombathelyen. A vasi megyeszékhely a színhelye a Magyar Éremgyűjtők Egyesületének minden évben megtartott legrangosabb rendezvényének, a vándorgyűlésnek. A Savaria Egyetemi Központ B épületében (Károlyi Gáspár tér) az egyesület szombathelyi csoportja rendezi a vándorgyűlést.
 
- Csoportunk történetében először avatunk emléktáblát. Bitnicz Lajos (1790-1871) nagyprépostét, a Magyar Tudós Társaság tagjáét,  éremgyűjtőét a Püspöki Levéltár falán. Az emléktáblát Nagy Ferenc tagtársunk önerőből készíttette el - újságolja Pál József, az egyesület szombathelyi titkára.

Hertelendy Zoltán elnökkel együtt mutatják meg, hogy ezüst és bronz éremsorozattal emléket állítottak a Savariában járt hat római császárnak, érmet adtak ki Derkovits Gyula, Pável Ágoston, Jurisics Miklós, Berzsenyi Dániel és a 800 éves Szentgotthárd emlékére. Most régi vágyuk teljesült: a vándorgyűlésre elkészült Szombathely nagy szülöttének, Szent Márton püspöknek ezüst és bronz emlékérme. (Lesenyei Márta tervezte az előoldalát, a hátoldal Veres Gábor szobrászművész munkája.)

Szombaton 7-16 óra között szabad éremcsere, börze, kiállítás lesz az egyetemi központban.10 órakor kezdődik az ünnepség. Ezen adják át  a kimagasló egyesületi, közösségi munka elismeréseként adományozható Széchényi Ferenc-jutalomérem kitüntetéseket. Ezután több, nemzetközileg is elismert numizmatikus tart majd szakelőadást.

A vándorgyűlésre a szomszédos országokból is érkeznek résztvevők, megtekintik a püspöki palotát, az egyházmegyei könyvtárat, a Savaria Múzeumot, kirándulnak Sitkére.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!