Éremgyűjtők vándorgyűlését tartották Szombathelyen

Hibás pénzek, különleges darabok, börze, és alkalmi cserelehetőség. A Magyar Éremgyűjtők Egyesületének 41. vándorgyűlését rendezték hétvégén a SEK-en.

Némethy Mária

Láttak már hibás pénzt? Én láttam. Pál József, az éremgyűjtők szombathelyi egyesületének titkára országosan is elismert gyűjtője a hibás pénzeknek. Mutatott egy kétezer forintost, amelyen betűvel ez volt ráírva, viszont számmal csak 200.

Nagyon sok érdekességet megtudhatott szombaton bárki az éremgyűjtésről, a numizmatikáról ha ellátogatott a Savaria Egyetemi Központba, ahol 1200-nál több éremgyűjtő találkozott. Itt rendezte meg a szombathelyi csoport  a Magyar Éremgyűjtők Egyesületének évi legrangosabb összejövetelét, a 41. vándorgyűlést. Érkeztek rá  Szlovéniából, Ausztriából és Szlovákiából, s az ország minden részéből a gyűjtők, résztvevők.
 
Pénteken délután a Püspöki Levéltár bejáratánál emléktáblát avattak fel Bitnicz Lajosnak. Az 1790-1871 között élt nagyprépost a Magyar Tudós Társaság tagja volt, éremgyűjtő. Ezután átlátogattak a püspöki palotába, megtekintették azt, majd az egyházmegyei könyvtárat, a kincstárat és múzeumot is.

Szombaton 7-16 óra között szabad éremcsere, -börze és kiállítás is volt a Savaria Egyetemi Központban. 150-160 asztalon kereskedtek. Volt militária is, például második világháborús katonai tőrök, de természetesen inkább érmeket, elsősorban új veretűeket lehetett eléggé drágán megvásárolni.

10 órakor kezdődött a díszünnepség. Ezen kitüntetéseket is átadtak. Az országos vezetőség a Széchényi Ferenc Jutalomérem arany fokozatával  ismerte el többek között a sárvári Kiss Gáspárt, aki az éremgyűjtők celldömölki csoportjának tagja, s kiemelkedő közösségi munkát végez. Ezután Sosztarics Ottó régész előadást tartott a szombathelyi Isis-szentély feltárásáról, Kiss Gábor régész a barokk kor szombathelyi éremleleteiről, gyűjteményekről. A résztvevők délután autóbuszokba szálltak, s kirándultak Sitkére, ahol meglátogatták a híressé vált kápolnát, megkoszorúzták a Németh Mihály szobrászművész által készített hősi emlékművet.

Vasárnap délelőtt a Savaria Múzeumban megtekinthették a római korból származó katafai és herényi aranykincs leleteket.

A szombathelyi éremgyűjtőknek nagy álmuk teljesült. Erre a rangos összejövetelre Szent Mártonnak, Savaria  szülötte tiszteletére ezüst és bronz emlékérmet adtak ki. (Az érem Lesenyei Márta és Veres Gábor szobrászművészek munkája, a Szegedi Éremverdében készült.) Az egyesület az elmúlt időszakban hat darabos emlékérem sorozatot adott ki a Savariában járt hat római császárról, éremmel emlékezett a 800 éves Szentgotthárdra, valamint Jurisics Miklósra, Pável Ágostonra, Berzsenyi Dánielre, Derkovits Gyulára, Marcus Aureliusra. A szombathelyi csoport tagjai 6 éve előadásokat tartanak iskolákban.

- Régóta, sok vándorgyűlésen vettem már részt, sokszor megfordulok az ország külünböző városaiban megtartott havi összejöveteleken is, de ilyen jól megszervezett, érdekes programokkal tüzedelt vándorgyűlésen, mint a szombathelyi, még nem voltam. Nagyon jó volt azt is megtapasztalni, hogy kedves, segítőkész  emberek lakják a vasi megyeszékhelyt - mondta el véleményét Ujvári Sándor, aki Budapestről érkezett, ő a csepeli csoport elnöke.

Országosan: 45 csoport, 4000 gyűjtő

Az Országos Éremgyűjtő Egyesületnek az országban 45 csoportja működik, jelenlegi taglétszáma mintegy 4000 fő. A szombathelyi csoport bejegyzett székhelye 1980-tól a Megyei Művelődési és Ifjúsági Központ. Csoportfoglalkozásaikat minden hónap második és negyedik szombaton 17-19 óra között tartják. Évente két alkalommal, március negyedik és október második vasárnapján országos éremgyűjtő találkozókat szerveznek az MMIK-ban, ezeken a nyugati régió városaiban működő éremgyűjtő csoportok több száz tagja vesz részt rendszeresen. De vendégeik vannak szép számban Budapestről, a keleti régióból, külföldről is. Ilyenkor több mint 100 asztalon folyik az éremcsere, van ingyenes numizmatikai árbecslés, szaktanácsadás.
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!