Érettségi 2010: megkezdődtek a középszintű szóbeli vizsgák

Középszintű szóbeli vizsgákkal folytatódott hétfőn reggel az érettségi. Az országban több mint százezren, Vas megyében pedig több ezren álltak a vizsgabizottság elé.

Bajdó Bettina

A Kanizsai Dorottya Gimnáziumban hétfőn délelőtt nagy volt a csend. Öltönybe és kosztümbe bújt diákok várakoztak az első emeleti tanterem ajtaja előtt, ugyanis négy osztály végzősei, két teremben vonultak a vizsgabizottság elé.
 
Geröly Ágnes fehér blúzban, kezeit tördelve várakozott a tanterem ajtaja előtt. - Hamarosan sorra kerülök - mondja Ágnes, rettenetesen izgulok. - Bár nem ez az első szóbeli érettségi vizsgám, emelt szinten már számot adtam a tudásomról. Úgy érzem, az a vizsga jól sikerült, jó tételeket húztam. Most is inkább azokra a tételekre koncentrálok, amik jobban mennek, remélem, azokat fogom kihúzni. A vizsgára nem viszek be magammal semmit, nem hiszem, hogy egy szőrös kabala jó benyomást tenne a vizsgabizottságra - fűzi hozzá viccesen.

Bauzek Nikoletta már túl van az érettségin, barátnőjét próbálja bíztatni a nagy próbatétel előtt. - Nagyon fárasztó volt az érettségire való felkészülés, megkönnyebbültem, hogy túl vagyok rajta - meséli Nikoletta. Bár nem azokat a tételeket húztam, amelyeket szerettem volna, de azért így is jól sikerült a vizsga. Folyamatos visszacsatolást kaptam a vizsgáztatóktól, néha helyesbítenem is kellett. -

A lány elárulja, hogy jobb eredményre számított az írásbeli érettségin, de most úgy érzi, sikerült javítania a szóbelin. Az érettségizőnek szerda este kell visszamennie a bizonyítványáért, s utána már csak egy dologra kell összpontosítania, hogy felvegyék Győrbe gazdálkodás menedzsment szakra.

Módos Tibor igazgató az érettségikkel kapcsolatban elmondja, minden a klasszikus módon zajlik, a vizsgázók kihúzzák a tételt, kidolgozzák, majd felelnek belőle.

- A diákok használhatják a megfelelő szakirodalmat, a szöveggyűjteményt és a térképet is, addig amíg kidolgozzák a tételeket - folytatja az igazgató. - Az idegen nyelvnél nincs felkészülési idő, azonnal kell mondani a kihúzott tételt. Az érettségin nem adunk jegyeket, hanem a szaktanárok a felelet után értékelnek különféle szempontok szerint, idegen nyelvnél például a szókincset és a beszédkészséget. A legvégén az értékeléseket bevisszük a számítógépes rendszerbe, s ebből a szoftver generálja a jegyet. -  Az igazgató hozzáteszi, a diákok hétfőn könnyen vették az akadályokat, tételt senki nem adott vissza.

 Az iskolák is hozzájárulnak

Az érettségi írásbeli vizsgák több mint egy hónappal ezelőtt, május 3-án kezdődtek. Idén országszerte csaknem 139 és fél ezer diák érettségizik. Közülük 93 ezren végzősök, 39 ezren vállalkoznak előre hozott érettségire, a többiek ismétlő vizsgát tesznek. Június 14-e és 25-e  között az országban 358 ezer vizsgát tesznek le több mint 1100 helyszínen. Az idei érettségi központi költsége 1,35 milliárd forint, amihez még hozzájönnek az iskolák saját költségei is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!