Érettségi adatvesztés: a a KDG és az NLG is pótolja

Informatikai rendszerhiba miatt elvesztek az érettségire jelentkezők múlt csütörtökön elküldött adatai. Az iskoláknak pótolniuk kell az adatokat.

Nagy Ildikó

- Nincs pánikhangulat - szögezi le beszélgetésünk elején Módos Tibor, a szombathelyi Kanizsai Dorottya Gimnázium igazgatója. - Igaz, - kollégáival egyetemben - ő sem örül a pluszmunkának.

A középiskolai igazgatók múlt pénteken reggel kapták meg azt az emailt, amelyben arról tájékoztatták őket, hogy a kétszintű érettségi adminisztrációs rendszerét, valamint a középfokú felvételi rendszert üzemeltető cégnél február 4-én bekövetkezett informatikai rendszerhiba miatt az aznap rögzített adatokat nem sikerült elmenteni, így azok elvesztek. A számítógépes rendszert üzemeltető Educatio Kft. tájékoztatása szerint arra nincs mód, hogy központilag kiderítsék, mely iskolák diákjainak adatai vesztek el, így nincs más megoldás, az adatokat újra fel kel vinni a számítógépes rendszerbe, illetve ellenőrizni kell azokat.

A Kanizsai Dorottya Gimnáziumban mintegy kétszáz diák érettségire történő jelentkezését továbbították a szoftveren keresztül. Február 4-én is vittek fel adatokat a számítógépre.
 
- Biztos, ami biztos alapon úgy gondoltuk, hogy nem csak a február 4-én rögzített adatokat pótoljuk, illetve ellenőrizzük - magyarázza Módos Tibor. - A gimnáziumban ezért minden érettségire jelentkező diák újból kézhez kapja a kinyomtatott jelentkezési lapját, és arra kérik őket, hogy ellenőrizzék az azon szereplő adatokat. A lekontrollált jelentkezési lapon szereplő adatokat aztán - ha kell - újra számítógépre viszik. A pluszmunkát - és az újranyomtatás miatt  pluszköltséget is - jelentő feladat során kisebb nehézségek is adódhatnak.

- A jelenlegi diákjainkkal nincs gond. Vannak azonban olyanok, akik már nem járnak hozzánk, de a felvételijükhöz szükséges tantárgyból érettségizniük kell, őket nehezebb lesz utolérni, de ezt is megoldjuk - mondja az igazgató. Ugyanígy az esti tagozaton tanuló érettségizőket sem egyszerű utolérni, főleg, hogy olyan is van közöttük, aki külföldön dolgozik.

A Nagy Lajos Gimnáziumban osztályonként vitték fel az érettségire jelentkezők adatait. Múlt csütörtökön egy osztály adatait továbbították, tudtuk meg Gáspárné Zsolnai Zsuzsanna igazgatónőtől.

Most újra felviszik a csütörtöki  diákok adatait a számítógépre.  

Öt éve működik az a számítógépes szoftver, amelyen keresztül a középiskolák továbbítják az Oktatási Hivatalba az érettségire, valamint az előrehozott érettségire történő jelentkezéseket. A számítógépbe a diákok személyes adatain kívül az érettségi tantárgyakat, valamint az érettségi szintjét is betáplálják.

A számítógépes rendszert egy kft. üzemelteti. Azt egyelőre még nem lehet tudni, hogy mi okozhatta a február 4-i rendszerhibát, ami az adatok elvesztését okozta. Az Oktatási Hivatal munkatársai kivizsgálják az esetet. Az érettségire történő jelentkezéseket egyébként február 15-ig kell továbbítani a rendszeren keresztül.

A legtöbb középiskolában már megtették ezt, nem hagyták az utolsó pillanatra a diákok adatainak továbbítását.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!