Értelmi fogyatékosok filmszemléje Zsirán: speciális meglátások

A Zsirai Speciális Filmszemle értelmi fogyatékos filmes alkotóitól az idei évben is megtanulhattuk, hogy igenis érdemes (lenne) lebontanunk a napi rohanás során a fejünkben szisztematikusan felépített korlátokat.

Kiss Tamás

Tűz a Nap, a zsirai Rimanóczy-kastély parkjában ezért (okosan és megfontoltan) egy nagy fa alatt állítom le az autómat. Ahogy kiszállok, a Fővárosi Önkormányzat Értelmi Fogyatékosok Otthonának egyik lakója, egy harminc év körüli fiatalember lép mellém.
  
- Honnan jöttél? - néz végig rajtam barátságosan, majd széles mosollyal közli: Én ám itt élek! Gyere, mindent megmutatok neked!
 
Mielőtt megköszönhetném a szívélyes fogadtatást, újabb kérdéssel áll elő: - A filmszemlére jöttél?
 
Rövid szünet után aztán azt kezdi sorolni, hogy hányan és melyik otthonból hoztak filmeket, de aztán ellép mellőlem, és odafut az autójából éppen kiszálló Pápes Éva filmes szakíróhoz, aki (mint azt később megtudom) az értelmi fogyatékkal élők mindkét eddigi országos mozgóképes találkozóján zsűritag volt.

A III. Zsirai Speciális Filmszemle vetítéseinek helyet adó terem felé sétáló Pápes Évát az otthonlakók közül többen is megölelik, én pedig a zsirai intézmény film-felelősével, a fesztivál gondolatát kiötlő (az idei Vas Film Fesztiválon díjnyertes) Fábián Gáborral váltok néhány szót.

Megtudom tőle, hogy szakmailag milyen sokat jelentett, hogy a mostani filmszemlére készülődve a Magyar Speciális Művészeti Műhely Egyesület segítségével a szellemi fogyatékos alkotók segítői filmes képzést kaphattak, a fesztiválra készülő alkotó közösségek pedig áprilisban két napos szakmai összetartáson vehettek részt.
 
Nagyjából itt tartunk a beszédben, amikor a zsűri elnöke, Halmy György filmrendező is befut. A vetítésre várakozók azonnal köré gyűlnek, s a közös örömködést látva világossá válik, hogy  az említett zsirai műhelymunka során a szakmai mellett baráti építkezés is zajlott.

A szemlét Hollósi Péter, Fővárosi Önkormányzat Értelmi Fogyatékosok Otthonának igazgatója nyitja meg, aki szerint csakis intenzív odafigyeléssel és sok-sok bátorítással lehetett elérni, hogy az otthonok lakói filmre vigyék érzéseiket.
 
A megnyitó után aztán elindul a vetítés, sorjázik a tizenhárom kisfilm. És: szó elakad, lélegzet és  pulzus lassul, beszippant egy minden kockájában nyugalmat, olykor pedig kedves öniróniát árasztó filmes világ. Át- és megadom magam: együtt takarítok a lazán szövegelő Jolival, majd együttérzek a kocsmában egyedül csocsózó (így persze mindig nyerő) Királlyal, aki az otthon kapujához érve viszont szolgálatkészen leveszi a koronáját. A fogyatékos szereplőkkel együtt aztán én is csak vakargatom a fejem búbját, amikor a riporter azt tudakolja, hogy: Neked mit jelent a szeretet?

Később, egy szimbólumokban tobzódó film kapcsán aztán egyre inkább kirajzolódnak az igazi Töréspontok, s rájövök, hogy hol is vannak a valódi Korlátok. A Nem a reklám helye című film szereplőjéhez hasonlóan én is szeretnék bátran az Égre nézni, és - ez már megint egy másik film - valóban önfeledten enni a mindennapi kenyeret.  

És vége. Az agyam lüktet: mit tudnak ők sokkalta jobban, és mit nem érünk fel ésszel mi, úgynevezett normálisak? Pápes Éva szerint a különbség az, hogy mi gyakran, ők viszont nem igazán húznak önmaguk és a másik közé határokat.

Hatalmas vihar közepén hajtok hazafelé, és két villámcsapás között hajlok belátni, hogy: igaza van.

Díjazottak
 
A legjobb film: Baranyai Tünde, Balogh Ernő, Nagy Zoltán: Mindennapi kenyerünk. (Segítő: Szalay József) Ágfalva. Szabadfilm kategória: 1. Drapos Antal: Töréspontok (Szabó Emília) Kéthely.
Dokumentumfilmek: 1. Kóczán Krisztián, Ertl Tibor: Ez nem a reklám helye (Szalai József) Ágfalva.
Játékfilmek: Nagy Rita: Itt vagyok egyedül. Csak jön valaki! (Fábián Gábor) Zsira.
Közönségdíj: Kiss Ferenc, Szalai István: ...leereszkedett a vasfüggöny... (Őri László) Peresznye.

 

MEGMUTATJÁK AZ OTTHONLAKÓKAT

Szó elakad, lélegzet és  pulzus lassul, mindenkit beszippant a filmes világ 

Hollósi Péter, Fővárosi Önkormányzat Értelmi Fogyatékosok Otthonának igazgatója szerint egyre inkább tettenérhető, hogy az úgynevezett intézménytelenítés hívei különböző módszerekkel, legutóbb például az egyik inernetes portálra feltett filmmel próbálják azt sugallni, hogy az otthonok eldugják a szellemi fogyatékosokat. Az igazgató örül annak, hogy a zsirai intézmény éppenséggel filmekkel, sőt, fesztivállal tud hatékony választ adni a vádaskodóknak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!