Érvénytelen volt a helyi népszavazás Kőszegen (frissítve)

Szombathely - Érvénytelen volt a Lóránt Gyula sporttelep hasznosításáról rendezett helyi népszavazás vasárnap Kőszegen - mondta el Tóth László, a város jegyzője.

Némethy Mária

A 9.289 szavazásra jogosult választópolgár közül csupán 1.378 járult a szavazóurnákhoz, ami 14,83 százalékos részvételnek felel meg, ezért a népszavazás érvénytelen - mondta.
Hozzátette: 1159 szavazó - 85,7 százalék - válaszolt igennel a népszavazás kezdeményezői által feltett kérdésre, vagyis támogatta, hogy a sporttelep egésze a jövőben is csak sportcélokat szolgáljon. A nemmel szavazók száma 192 volt, 26 érvénytelen szavazatot találtak a voksok összeszámolása után. 
 Az érvénytelen helyi népszavazás után Kőszeg képviselő-testülete szabadon dönthet arról, hogy a Lóránt Gyula sporttelep egy részén megépülhet-e a tervezett egészségház.
    



- Ez a népszavazás  egy szélhámosság. Ezt nagyon sokan így látják Kőszegen. Ez  az úgynevezett kőszegi ellenzékiek lufija. Amúgy meg miért ne épülhetne egészségház azon a  salakos részen, amelyet sohasem használnak a focisták? Az anyósom ott lakik, látja,  sokszor elmondta. Egy közismert kőszegi értelmiségi (sohasem volt képviselő) véleménye volt ez a városban vasárnap megtartott népszavazásról. Ennek előzményei  januárba vezetnek vissza.     

Őri Gábor kőszegi lakos, sportoló akkor 19-én aláírásgyűjtő ívet nyújtott be a jegyzőhöz hitelesítés végett. Célja helyi népszavazás kezdeményezése volt a következő kérdésről: Egyetért-e Ön azzal, hogy a kőszegi Lóránt Gyula Sporttelep egésze továbbra is a jelenlegi helyén és sportfunkciójában maradjon? Március 9-én benyújtották a polgármesterhez az íveket, összesen 2642 aláírással. A helyi választási bizottság 1531 aláírást talált érvényesnek, ám a  kezdeményező jogorvoslattal élt, melynek következtében a területi (megyei) választási bizottság 2056 aláírást fogadott el kifogástalannak, így a népszavazás kiírása kötelezővé vált. A személyeskedésektől sem mentes eljárás miatt a helyi választási bizottság elnöke lemondott.
  
A képviselő-testület augusztus 30-ra tűzte ki a helyi népszavazást, amely akkor érvényes, ha a választópolgárok több mint fele részt vesz rajta,  és akkor eredményes, ha a megjelentek több mint fele, de legalább az összes választópolgár egynegyede a feltett kérdésre igenlő választ ad.


KAMPÁNY IS VOLT

A népszavazás és a választás ugyanolyan feltételek között zajlik. Kampány is társul hozzá. Kőszegen is volt. A város vezetését lejáratni akaró, pocskondiázó szórólapok jelentek meg, a lakótelepen hangosbemondós autó járt,   egy kislányhang közölte, mi minden nincs Kőszegen. Tegnap 90 ember dolgozott, adta  a népszavazás hátterét a szavazókörökben, a választási bizottságban. Népszavazáskor  az összes nyomtatvány előállítása, a szavazók kiértesítése a város költsége.


Forrás: VN/MTI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!