Étrenddel befolyásolható a genetikai kockázat

Senki sem tudja megváltoztatni azokat a géneket, amelyeket az őseitől örökölt, de mindenki kiválaszthatja azt az étrendet, amellyel kedvezően befolyásolhatja az örökölt kockázatot, amivel megszületett.

MTI

Két nagy nemzetközi vizsgálat azt mutatja, hogy a megfelelő koszt jelentősen mérsékelheti a genetikai veszélyt, ami szív- és érbetegségekre hajlamosít.

A genetikusok mind több olyan gént fedeznek fel, amelyek elősegítik különböző betegségek megjelenését. Az már ismert, hogy a 9p21 genetikai változat fokozza a szívbetegség kockázatát.

Jamie Engert munkatársaival két vizsgálat adatait elemezve kimutatta, hogy ha valaki megfelelő étrendet választ, jelentősen csökkentheti azt a kockázatot, amelyet a veszélyes génváltozat okoz.

Az Interheart nevű tanulmányban 4294 vizsgálati alany szerepelt, akik különböző etnikumú emberek voltak: európaiak, dél-ázsiaiak, kínaiak, arabok és latin-amerikaiak. A genetikai összefüggést háromféle étrenddel kapcsolatban nézték.   Az egyik étrend távol-keleti volt: benne szójaszósz, tofu, zöld levelű növények, tojás és kevés cukor. A második koszt nyugati ételsor: hús, tojás, sózott és sütött ennivalók, sok cukor, magok és desszertek. A harmadik étrend az egészségesnek tartott változat volt: sok nyers zöldség, gyümölcs, diófélék, sovány tejtermékek.

A Finrisk tanulmányban csaknem húszezer Finnországban élő ember genetikai és táplálkozási összefüggéseit vizsgálták. Azt nézték, hogy szív- és érbetegségek szempontjából védettebbek-e a 9p21 genetikai változattal élő emberek, ha sok zöldséget és gyümölcsöt fogyasztanak.
A vizsgálatok azt bizonyították, hogy a táplálkozástudománnyal foglalkozó szak- emberek által ajánlott étrend, amely naponta négy-öt adag gyümölcsre és zöldségre épül, mérsékli a kedvezőtlen genetikai tulajdonságok kockázatot növelő hatását.

Ron Do, a PLoS Medicine című szaklap által közölt dolgozat első szerzője hangsúlyozta, hogy további kutatásra van szükség, hogy megértsük ennek az összefüggésnek a lényegét és ezáltal azt az anyagcsere-folyamatot, amelyben a 9p21 gén szerepet játszik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!