Európa szerte havazik - viharos széllel és erős lehüléssel távozik az enyhe ősz

Németországban 70 centiméteres hó esett, Bosznia-Hercegovinában több ezer háztartás maradt áram nélkül a hirtelen jött havazás miatt. Észtországban mindenki téligumira vált, Ausztriában ítéletidő tombol.

Ambrózai Zsuzsanna-Pum András

Európában már több helyütt leesett az első hó, több ország is kapott egy kis kóstolót az idei télből. Észtországban máris a nyári gumiabroncsok cseréjére késztette az autósokat az első jelentősebb havazás, Németországban pedig 70 centiméteres hó esett a legmagasabb hegycsúcsnál, a 2962 méteres Zugspitzén. Olaszország, Svájc és Ausztria sem maradt ki a hóból, de a korán érkezett hóesés leginkább Bosznia-Hercegovinában okozott gondokat, több ezer háztartás maradt áram nélkül az ítéletidő szaggatta ágak és vezetékek miatt.

A szokatlanul enyhe ősz nem jelezte előre a havazás közeledtét, Ausztriában erős széllel és a magasabban fekvő területeken havazással jelentkezett a rossz idő, az országban helyenként ítéletidő tombol. Aki osztrák szomszédunkhoz látogat ügyeljen az autó felszereltségére, november elsejétől április közepéig kötelező Ausztriában a téli gumi használata!

Magyarországon az előrejelzések szerint szerdától helyenként havaseső várható, a viharos széllökések mellett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!