Európa táncosai Szombathelyen - Savaria Nemzetközi Táncverseny két napon át

1966-ban rendezték meg először a Savaria Nemzetközi Táncversenyt Szombathelyen - azóta rangos rangos, elismert rendezvénynek számít. A hagyományokhoz hűen az idén is több kiírásban lépnek parkettre a táncosok - szombaton este Tíztánc Európa-bajnokság helyszíne lesz az AGORA Művelődési és Sportház.

Ambrózai Zsuzsanna-Pum András

A Szombathelyi AGORA Kulturális és Turisztikai Központ 2009. június 6-7-én rendezi meg a 44. SAVARIA NEMZETKÖZI TÁNCVERSENYT, amely nemcsak Magyarországon, de Európában és a világ más országaiban is elismert rangos esemény. Az első Savaria Nemzetközi Táncversenyt 1966-ban rendezték Szombathelyen, s azóta a táncsport legkiemelkedőbb versenyzői minden évben szigorú szakmai zsűri előtt mutatják be latin, illetve standard táncokból szerzett tudásukat, felkészültségüket.


Archív felvételünkön a tavalyi verseny díjátadója

A verseny több mint négy évtizedes múltja méltán vívta ki a szakmai körök elismerését, s tette a várost nemzetközi szinten is ismertté. A televíziós közvetítésnek köszönhetően nemcsak idehaza, de a világ számos országában, több millióan követhetik nyomon az elődöntő, a középdöntő és döntő eseményeit, csodálhatják a fellépő profi és amatőr párosokat, formációs csoportokat.

Az eddigi kiemelkedő fontosságú versenyek:

1990 IDSF 10-Tánc Európa-bajnokság 
2006 IDSF Latin Európa-bajnokság
2008 IDSF Grand Slam Latin
2009 IDSF 10-TÁNC EURÓPA-BAJNOKSÁG

Az ország legrégibb hagyományokkal rendelkező táncversenye idén június 6-7-én kerül megrendezésre. A helyszín sokak örömére ismét a szombathelyi AGORA – Művelődési és Sportház. Ez alkalommal Európa legjobbjai (31 ország 31 párosa) mérik össze tudásukat Tíztánc kategóriában. 
 
Az IDSF Tíztánc Európa Bajnokság mellett latin és standard kategóriában Junior II. Open Latin, Nemzetközi Open Latin és Senior II. Open Standard versenyeket is láthat majd mind a szakmai, mind a táncot kedvelő közönség s a Duna TV nézői. 

Magyarországot a szentesi páros, László Csaba és Mikes Anna képviseli. Miután a 2007-es Európa-bajnokságon és a 2008-as világbajnokságon a legjobb hat közé kerültek, így bízunk benne, hogy az idei kontinens bajnokság döntőjén dobogós helyezést érnek el a magyar bajnokok.

Az Európa-bajnoki címet idén mindenképpen új páros kapja, hiszen a tavalyi tíztánc bajnokok (Christoph Kies és Blanca Ribas Turon  német táncosok) már nem versenyeznek.

Az idei favorit párosok a 13. startszámú orosz Timur IMAMETDINOV - Ekaterina NIKOLAEVA, a 2. startszámmal induló dán Björn BITSCH–Ashli WILLIAMSON és a 6. startszámú szlovén Luca BUSSOLETTI–Tjasa VULIC.
Az Európa kilenc különböző országából érkező kilenc pontozóbíró, úgynevezett „rejtett pontozás“-sal értékelik a versenyzők produkcióit. Ez azt jelenti, hogy még a döntőben sem nyilvános a pontozás. A párosok és a nézők is csak a fináléban tudják meg az eredményeket. 

Az Európa – bajnokság döntnöke, a Nemzetközi TáncSport Szövetség (IDSF) sportigazgatója, a német származású Heinz Späker.

Az Európa-bajnokság mellett nyílt versenyek is megrendezésre kerülnek a Savaria Nemzetközi Táncverseny keretében.

Szombaton Junior II. kategóriában meghirdetett latin verseny színesíti a programot. Ezen a versenyen az 1994-ben vagy 1995-ben születettek versenyzehetnek.

Idén 6. alkalommal egészül ki Open latin és standard versenyekkel a Savaria Kupa. A nyílt versenyen elért pontszámok az IDSF ranglistán jelentenek lépcsőt az eredményesen szereplő táncosok számára.
A vasárnapi nemzetközi open versenyen a 19 éves vagy annál idősebb (fő) korcsoportba tartozó táncosok indulhatnak. Eddig 17 ország 56 párosa jelentkezett a megmérettetésre. Többek között a nemzetközi népszerűségnek örvendő dán Martino ZANIBELLATO és Michelle ABILDTRUP is indul a versenyen. A tavalyi Latin Európa- és Világ-bajnokság döntősei a magyar közönség körében is közismertek és népszerűek.
A standard kategóriában meghirdetett Open versenyt senior II. korcsoportban indítunk, melyben minden táncos 1964 vagy annál korábbi születésű.

Az Európa-bajnokság résztvevő párosai:

Vladimir BESARAB - Ecaterina PETROVA Moldova
Björn BITSCH - Ashli WILLIAMSON  Dánia
Costin BOCAN - Irene Ioana STANCIU  Románia
Pedro BORRALHO - Tatiana SANTOS  Portugália
Daniel BUHALA - Yulia ARNET  Svájc
Luca BUSSOLETTI - Tjasa VULIC  Szlovénia
Marco CUOCCI - Nadyia DYATLOVA Olaszország
Martin DVORAK - Zuzana SILHANOVA  Cseh Köztársaság
Adrián ESPERÓN - Patricia MARTÍNEZ  Spanyolország
Yvo EUSSEN - Elisabeth NOVOTNY  Svédország
Steeve GAUDET - Laure COLMARD  Franciaország
Matiss GRASMANIS - Jelena TARANA  Lettország
Timur IMAMETDINOV . Ekaterina NIKOLAEVA  Federation Oroszország
Artsiom KAZYRA - Anastasia VESLOVA  Belorusszia
Ivan KNEZEVIC - Milena ZOGOVIC  Szerbia
Oleksandr KRAVCHUK - Olesya GETSKO  Ukrajna
Csaba LÁSZLÓ - Anna MIKES Magyarország
Andres LIIV - Kristin VAHA  Észtország
Davy MAEX - Bianca JAKERS Belgium
Jorgen NILSEN - Hanne Marie AKSELSEN  Norvégia
Valerijus OSADCENKO - Olga OSADCENKO  Litvánia
Anton SKURATOV - Alena UEHLIN Németország
Vladimir SLON - Bianka ZUBROWSKA Ausztria
Richard STILL - Morgan HEMPHILL  Anglia
Tomas UVACEK - Martina REITEROVA  Szlovákia
Jaak VAINOMAA - Taina SAVIKURKI Finnország
Istvan VARGA - Gabriela PILIC  Horvátország
Svetoslav VASILEV - Lubomira PETKOVA  Bulgária
Robert WESTERVEEN - Aleksandra WOJTYSIAK Hollandia
Piotr WLODARCZYK - Marta WACH  Lengyelország

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!