Ez a harc lesz a végső? Énekelje az Internacionálét együtt Lendvai Ildikóval! - videó

Budapest - Az MSZP vasárnapi kongresszusa <i>Lendvai Ildikó</i> frakcióvezetőt pártelnöknek, <i>Bajnai Gordont</i> pedig hivatalosan az MSZP miniszterelnök-jelöltjévé választotta. A végén a csapat együtt énekelte az Internacionálét. Érdemes megnézni!

Ambrózai Zsuzsanna-Pum András

Bajnai Gordon a bejelentés után megköszönte a küldöttöknek a lehetőséget, a felelősséget és a bizalmat, amelyre - mint fogalmazott - nagy szükség lesz. 

Kivezetni Magyarországot a válságból, védeni a munkahelyeket, a családok otthonát, megerősíteni a magyar gazdaságot, egyben tartani az országot, ez a célom - közölte Bajnai Gordon miniszterelnök-jelölt az MSZP-kongresszuson mondott beszédében. "Ezt vállalom alázattal, büszkén, elszántan" - fogalmazott. 

"Nem szónok akarok lenni, hanem eredményes válságkezelő" - mondta, hozzátéve, hogy "ezért az igazság legpőrébb, legkegyetlenebb megfogalmazását mondom: a magyar embereknek aközött kell választaniuk, hogy elveszítik az állásaikat, vagy átmenetileg lemondanak a jövedelmük néhány százalékáról". 

Minden - belpolitikai vitával, vagy egymás elleni kampányolással töltött - hét munkahelyek ezreibe, százmilliárd forintokba kerül az országnak - fogalmazott. Véleménye szerint aki válságot kezel, annak két nagy ellensége lehet, a csodavárás és a reményvesztettség, mert mindkettő a cselekvés ellen, tétlenségre ösztönöz. 

A jelölt emlékeztetett, hogy első nyilatkozatában azt mondta: "fájni fog". A kijelentésért sokan bíráltak azért, amiért hiányoztak pozitív elemek és a baloldali karakter. Leszögezte, hogy a válságkezelő program azonban sokkal több, mint az aláírt nyilatkozat. 

Bár sokan bíztatták Gyurcsány Ferencet, hogy itt az idő egy új politikai formáció megalakítására, ez szerinte "dőreség lenne". A miniszterelnök erről azt megelőzően beszélt, hogy kihirdette a miniszterelnök-jelölt és a pártelnök megválasztását az MSZP vasárnapi kongresszusán. 

Gyurcsány Ferenc szerint nem új formációra van szükség, ehelyett az MSZP-t kell olyanná tenni, hogy az Magyarország többségét modernen, demokratikusan, szociálisan érzékenyen képviselve jusson a kormányzás lehetőségéhez. 

A kormányfő azt mondta, a történtek miatt nincs benne sértettség, harag, de bántódás sem, mert amikor elvállalta a feladatot, tudnia kellett, hogy az mivel jár. 

Minden bántásért és sértésért kárpótolja az, hogy szolgálhatta az országot és a magyar baloldalt - fogalmazott Gyurcsány Ferenc. 

Forrás: MTI



"A világ egyetlen más országában sem lenne probléma az Internacionálé"

Bagoly mondja címmel közleményt jelentetett meg az Országos Sajtószolgálatnál a Societas, a Zuschlag-botrány kirobbanása után nevet változtatott szocialista ifjúsági szervezet. Az Internacionáléről Orbán Viktor jutott az eszükbe.

"Mosolyt arcokra csaló cselekedet az, amikor a Fidesz felhánytorgatja a magyar baloldal legnagyobb pártjának, hogy a kongresszusán a hagyományokhoz híven eléneklik az Internacionálét, a nemzetközi munkásmozgalom himnuszát, mellyel a világ egyetlen más országában sem lenne probléma. Az meg sem fordul a fejükben, hogy ezzel minden szocialista-szociáldemokrata párttal szimpatizálót megsérthetnek, éljen az az Európai Unió bármely más tagállamában, vagy bárhol a Föld kerekén. Pont a Fidesz, ez a múlt történésein rágódó, mindig csak hátraforduló gyülekezet kéri számon a hagyományokat. De miért is gondolnánk, hogy érdekli őket bármi, ami rajtuk és köreiken kívül történik?

Csak az lehet okos, aki szerintük okos. Csak az lehet szép, aki szerintük szép. Csak az lehet felelős, aki szerintük felelős. Csak az elismerhető, akit ők elismernek. Csak az létezik, akiről azt mondják, hogy létezik. Csak ők vannak. Maguknak, a saját maguk által teremtett világnak. Az elmúlt 7 évben nem sütött kenyeret a pék, nem érettségizett diák, nem lettünk az Európai Unió tagjai és nem épültek autópályák. Hiszen ezt mondja a Vezető, aki 20 év és több választási vereség után még mindig a - most éppen jobboldaliként tetszelgő - Fidesz élén áll.

Azon azonban nem gondolkodik el, hogy mennyire ciki és komolytalan, ha valaki politikai oligarchaként két évtizede ellenvélemény nélkül irányíthat egy pártot, hosszabb ideje, mint Kim Dzsong-Il Észak-Koreában. De ez jelen esetben mindegy is, hiszen amíg a közvetlen és tágabb környezetében lévők vakon engedelmeskednek parancsainak, nem mi leszünk azok, akik elgondolkodtathatják őt. 

Mi pedig holnap reggel is felkelünk, és elindulunk dolgozni, tanulni, a mindennapi teendőinket intézni, tenni válságban lévő Hazánkért. Mi, és még sok millió ember, akiknek sokkal fontosabb, hogy előre haladjanak a családjukkal együtt, ne pedig hátrafelé. Pedig lehet, hogy akkor lennénk elismertek és létezők, a Vezér számára elfogadhatók? Nem tudjuk. Majd egyszer csak megmondják nekünk."

Dr. Varga László - elnök, Oroszvári Péter - ügyvezető elnökhelyettes
Kiadó: SOCIETAS - Új Mozgalom




Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!