Fazekas napok a gerencsérek földjén (frissítve fotókkal)

Magyarszombatfa - A nemzetközi fazekas napokat minden év július második hétvégéjén tartják Magyarszombatfán. Idén a szervezők sokféle színes programmal várták a rendezvényre érkezőket.

Bajdó Bettina

Magyarszombatfán, vagyis a gerencsérek földjén (a gerencsér kifejezés az ősi fazekas mesterséget jelenti) a 20. század első évtizedeiben szinte minden házban foglalkoztak agyag edények készítésével. Akkoriban ez volt a megélhetés egyik fő forrása. Mára azonban csak közel egy tucatnyi fazekas gyakorolja a mesterséget a településen. A fazekasok napján az itt élők és a környéken ténykedők a mesterségüket mutatják be a szakmának és a közönségnek.



A nyolcadik nemzetközi fazekas találkozó pénteken szakmai programokkal kezdődött. A konferencia résztvevői a mesterséget érintő gondokról, a fazekasság jövőjéről értekeztek. Este pedig fazekas- és kerámiatermékekből nyílt tárlat a klubban.
A programok szombat reggel folytatódtak. Délelőtt átadták a vadászati kiállítás felújított épületét, majd hivatalosan is megnyitották a vásár. A megjelenteket Laczó László polgármester köszöntötte, s rögtön át is adta a szót dr. Tarcsi Gyula miniszteri biztosnak.



- A hagyományt őrizni kell, megtartani, hogy bennünk éljen tovább - kezdte beszédét a miniszteri biztos. - Egy kínai mondás szerint a hagyomány egy ifjú erős testben élő ősi lélek. Nem poros konzervativizmus, hanem velünk élő történelem. Magyarszombatfa különleges település az országban, majdnem minden házon kint van a fazekas felirat, ilyet még egyetlen helyen sem láttam. Dicsérendő, hogy a mesterség itt apáról fiúra száll. Talán kevesen tudják, hogy az itteni mesterek motívumaikban is őrzik a hagyományokat, ezeket ma már csak kevesen értik.

Tarcsi Gyula szerint a mai világban újra éli reneszánszát a természetes anyagok használata. Az itt ténykedő mesterek pedig segíthetnek abban, hogy minél többen legyenek azok, akik értik a cserépkorsók üzenetét.



A fazekasház udvarán  a vásármegnyitót követően megkoszorúzták a gerencsérek emléktábláját, ezzel tisztelegve az egykori mesterek előtt. A koszorúzás után kezdetét vették a kézműves foglalkozások, s az érdeklődők is kipróbálhatták, hogy hogyan készül az agyagedény. Főleg a kicsik ültek a korong mögé, és próbáltak különféle tárgyakat készíteni, a legjobban sikerült darabokat pedig mesterek útmutatásával akár ki is festhették. A vásáron használati tárgyakat, edényeket, korsókat, vázákat, fonott és szőtt termékeket kínáltak a helyi és a külföldről érkező mesteremberek. A régi kor hagyományos formái mellett megtalálhatók voltak a modern kori ízlésvilágának megfelelő termékek is. De nemcsak különleges portékákkal várták a vásározókat, hanem helyi étel- és italkülönlegességekkel is. Délután néptáncosok és népdalénekesek mutatkoztak be, a gyerekeket pedig játékos vetélkedők, s játszóház várta.

A programok vasárnap is folytatódnak, tíz órától ismét látogatható a vásár, korongozó és kézműves bemutató is várja az ide érkezőket, valamint ekkor veszi kezdetét a hagyományos gödörházi búcsú is.


VN fotók: Szendi Péter

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!