Fekália az Arany-patakban

A rohonci szennyvíztisztítóhoz vezettek az Arany-patakban észlelt szennyezés nyomai. A Rohonci-patak közvetítésével érkezett a fekáliás szennyeződés Magyarországra. Az ügyet a magyar-osztrák vízgazdálkodási bizottság albizottsága ezen a héten tárgyalja meg, eddig halpusztulásra utaló jeleket nem tapasztaltak.

Angyal László

A Nyugat-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság pénteken a délutáni órákban lakossági bejelentést kapott arról, hogy az Arany-patakon Toronynál rendkívül intenzív szennyezés tapasztalható. A bejelentő szerint a víz zavaros, fekáliás, trágyalészennyezésre utaló bűzt áraszt.

Nádor István igazgató lapunnak elmondta: munkatársaim Kiss György ügyeletes és Páli László mederőr azonnal a helyszínre indultak a szennyezés felderítésére. A bejelentés megalapozott volt, ezért  a patak mentén felfelé haladva megkísérelték a szennyezés eredetét felderíteni. Eközben értesítették a Környezetvédelmi Felügyelőséget is, melynek munkatársai vízmintát vettek a patak megfelelő szakaszán. A szennyezés nyomai Bucsuban is láthatóak voltak. Bucsu és Bozsok között torkollik a Rohonci-patak az Arany-patakba. Ott egyértelművé vált: a szennyezés a Rohonci-patakon át Ausztriából érkezett. A helyi lakosok közül többen is a bozsoki osztrák kézben lévő  állattartó telepre gyanakodtak, ezért kollégáink ott is szemlét tartottak, de a telepen mindent rendben találtak.

A vízügyi szakemberek követték a szennyezést, immár osztrák területen. Este hétkor rátaláltak a szennyezés helyszínére a rohonci szennyvíztisztító kifolyójánál. Innen fölfelé a patak medre tiszta volt, alatta viszont a szennyezés nyomai a növényzeten is láthatóak voltak. A bejárás során fotódokumentációt készítettek, GPS-es helymeghatározással.

A vasi vízügyesek időközben felvették a kapcsolatot az osztrák kollégáikkal, akik szintén bejárást végeztek, vízmintát vettek. Az osztrák oldalról érkező szennyezés tényét nem vitatták. 

Nádor István hozzátette: mi egyértelműnek tartjuk, hogy a szennyezés a rohonci szennyvíztisztítótól került a patakba, de az osztrák hatóság szerint külső szennyező is elképzelhető. 
 
Halpusztulást nem észleltek

A vízvizsgálat  eredménye a következő napokban várható.  A  héten ülésezik a magyar-osztrák vízgazdálkodási bizottság albizottsága: a vasi patakok szennyezésének eredetéről, a további lépésekről, a szükséges intézkedésekről ennek keretében folytatódnak a tárgyalások. A szennyezéssel érintett patakokat az elkövetkező napokban kiemelten fogják figyelni a vízügyi igazgatóság munkatársai. Egyébként eddig halpusztulást nem tapasztaltak, s ilyen bejelentést sem kaptak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!