Fékezés nélkül ütközött a felüljárónak, majd felborult egy utasokkal teli román autóbusz az M7-esen (frissítve12:20)

Nagykanizsa - Letért az autópályáról és felborult egy román rendszámú autóbusz az M7-es becsehelyi lehajtójánál vasárnap hajnalban; az első információk szerinta sofőr megsérült, de a 49 utas épségben megúszta a balesetet.

MTI


Az utasok épp pakolják ki a csomagjaikat a felborult buszból
MTI Fotó: Varga György


A tűzoltók és a rendőrök a helyszínen elmondták, hogy a Spanyolországba tartó, utánfutós autóbusz a lehajtónál átszakította az útszéli szalagkorlátot, majd az árokban mintegy 100 métert haladva a felüljárónak ütközött és az oldalára dőlt. A 49 román utas - köztük mintegy tucatnyi kisgyerek - a busz tetőablakán keresztül mászott ki a járműből. 
    
A sofőrt kórházba szállították, az első vizsgálatok alapján bordatörést szenvedett. Feltételezések szerint elaludhatott vezetés közben, amit az is alátámaszt, hogy fékezés nélkül törte át aszalagkorlátot, de defektnek nem volt nyoma. 
    
Mint a tűzoltóság illetékesétől megtudtuk: az utánfutót is vontató jármű (mely az elején látható tábla feliratából következtethetően Madridba tartott) utasainak - köztük sok gyereknek - az ijedtségen kívül nem lett baja. Az öt kocsival a helyszínre vonuló kanizsai lánglovagoknak 7.30-ra sikerült a buszt a kerekeire állítani.

A baleset nem sokkal hajnali fél négy után, a 224-es kilométernél, a Letenye felé vezető oldalon történt. Az autópályát ezen az oldalon teljes szélességében lezárták.


Tűzoltók végzik a mentést a felborult román busznál
MTI Fotó: Varga György
   
Az utasok közül többen is azt mondták a helyszínen, hihetetlen szerencse, hogy szinte karcolás nélkül mindenki megúszta a balesetet. A járművön főként fiatalok és középkorúakfoglaltak helyet, de a több kisgyerek mellett volt néhány idősebb ember is. 
    
Az utasok arról számoltak be, hogy Románia több városából gyűjtötték össze őket, néhányan Olaszországba, többségében azonban Spanyolországba tartottak volna dolgozni. Szinte mindannyian aludtak,amikor a baleset történt, mindössze egy robbanásszerű hangra emlékeztek, majd arra ébredtek, hogy a busz a bal oldalára borul. Azt gondolták, hogy defektet kaptak, de egyikük azt magyarázta, hogy szerinte a sofőr elaludt. 
    
A szerencsés kimenetelű baleset után az utasok az autópálya szélén, pokrócokba burkolózva várták a hajnali órákban, hogy kiderüljön a további sorsuk. 

A Zala Megyei Rendőr-főkapitányság ügyelete reggel közölte: Az átpakolás után így még vasárnap mindannyian folytathatják útjukat az eredeti úti céljuk felé. 



Megérkeztek a tűzoltók az M7-esen történt román buszbaleset helyszínére
MTI Fotók: Varga György

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!