Felavatták a Levendula-házat Vásárosmiskén

Negyven, tartósan munkanélküli, megváltozott munkaképességű ember megélhetéséről, nappali ellátásáról gondoskodik az az új egyházi intézmény, amelyet Semjén Zsolt avatott fel kedden Vásárosmiskén.

Némethy Mária

- Hat éve rokkantnyugdíjas vagyok, szívműtéten estem át, 27 ezer forintot kapok havonta. A feleségem munkanélküli, ő 28 ezer forintot kap. Nagyon nagy lehetőség számomra, hogy itt dolgozhatok majd 4 órásként - hallom a gércei  Károlyi Mihálytól, akivel Vásárosmiskén, a Szombathelyi Egyházmegyei Karitász  Levendula-háza előtt váltunk néhány szót.   

Ivánkovics Ferenc, a falu polgármestere is boldog:
 
- A szeretet-összefogás óriási lehetőséget teremtett: a környékről 40 embernek  teremtődik itt munka - összegezi a változást.  

Kedden ünnepeltek a vásárosmiskeiek, és velük Gérce, Kemeneskápolna, Mesteri, Sitke és Nagysimonyi lakói. A templomnál állva is sokan hallgatták a püspöki szentmisét. Dr. Veres András az egyház szociális tanításaként új társadalmi igazságosságról beszélt. Ez érdeknélküliségről, összefogásról, segítségnyújtásról szól. Fényes példája Vásárosmiskén a Levendula-ház.

Az évek óta üresen álló plébániát a karitász felújíttatta, ebben segített a Kríziskamra 2010-es jótékonysági projekt. Az egyházmegyei karitász kezdeményezését vállalkozók is támogatták, ott is voltak az ünnepségen. A munkába állók a házban levendulából, csuhéból termékeket készítenek majd, de dolgoznak egy celli kft-nél is.

- A világ, amelyben élünk elöl jár az értékek rombolásában, folyamatosan támadja az egyházat. Ami itt megvalósult zseniális, követésre méltó. Ilyen összefogás behálózhatja Magyarországot. A kormány nevében köszönöm és gratulálok - mondta ünnepi megnyitójában dr. Semjén Zsolt miniszterelnök helyettes.

A Levendula-házat a  megyés püpök szentelte fel, a ház születésének történetét Tuczainé Régvári Marietta, a karitász igazgatója mondta el. Az ünnepségen sokan, köztük több politikus is jelen volt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!