Felháborodott lakók: négy napja nincsen áram tíz vasi településen (képgalériákkal)

<b>Megyei körkép</b> - Negyedik napja nincsen áram a megye tíz településén. Lassú a helyreállítás, még kérdéses, hogy mikor végez az E.ON. Az érintett települések lakói egyre türelmetlenebbek. Helyszíni riportunk.

Ambrózai Zsuzsanna-Pum András

Aki tud, aggregátort bérel vagy vásárol, a nagy gond a fagyasztott hússal van. Az áramszolgáltató  ma reggeli jelentése szerint Vas megye tíz településén nem volt még vezetékes áramellátás (Bajánsenye, Kercaszomor, Hegyháthodász, Halastó, Hegyhátsál, Gersekarát, Sárfimizdó, Felsőmarác, Őrimagyarósd, Szőce).  

Bajánsenyén és Kercaszomoroan nagy a lakossági felháborodás, itt a szennyvízelvezetéssel is gondok vannak. 


 
A Gersekarát határában futó nagy teljesítményű vezeték oszlopainak cseréje  még nem fejeződött be, addig pedig nem lesz teljeskörű az áramellátás. Vas megyében egyébként több lánctalpas jármű a szántóföldön a sárban ragadt, és nem tudta elérni a javításra szoruló villanyoszlopot.

Katafa egyik felén van áram, másik felén nincs. Az Ifjúság utcában új építésű családi házak sorakoznak. - Minden második háznál van aggregátor, ezeket Szombathelyen béreltük napi négyezer forintért  - meséli Lakics János. 



Gyertyafény mellett a kocsmában

Hegyhátsálon is az aggregátorra esküsznek, de a falu központjában lapátoló két férfi szerint ez sem biztos megoldás, mert egyikük a sógoránál a szivattyút már nem tekeri meg. Világosság mindenesetre van. 



Halastó
központjából egy férfi ballag fel a dombra. Kondora Lajos  elmondja, a faluban negyedik napja nincs villany, a külvilág híreiről is csak a Vas Népén  keresztül értesülnek. - Se tévé, se rádió, csak az újság köt bennünket a külvilággal. Akinek van még kályhája, az nincs bajban, de ahol központi fűtés van, csak az aggregátorban bízhat - emeli ki. 

A legnagyobb gond az áram nélkül maradt településeken a hűtő. - Legalább egyszer le tudnánk fagyasztani a húst a faluban, hogy ne menjen tönkre. Aki tudta, a városon lakó gyerekeihez vitte el a húst, de nem mindenkinek van ilyen lehetősége - kesereg egy hölgy.
 
Gersekaráton a falu egyik végén lévő boltban a fagyasztott ételt elhelyezték másutt, a jégkrémet a kukába dobták. 


Az első becslések szerint százmilliós kárt okozott az E.ON-nak a havazás. Elképzelhető, hogy segítséget kapnak azok az ügyfelek, akiknél napokig nem volt áram.

Vizsgálatot indít a Magyar Energia Hivatal annak megállapítására, hogy az E.ON a szabályoknak megfelelően végezte-e tevékenységét a nyugat-dunántúli üzemzavar megelőzésére és mielőbbi elhárítására, közölte Grábner Péter főosztályvezető. A szolgáltató azt ígéri, hogy péntek estére minden lakossági fogyasztónál lesz áram a Nyugat-Dunántúlon.

Az elmúlt napokban készített képgalériákat itt megtekintheti.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!