Fellőtték az Endeavourt - még négy repülést terveznek az űrsiklókkal

Hétfőn délelőtt fellőtték az Endeavour űrsiklót, ezzel megkezdődőtt az űrsiklók 2010-es, utolsó éve. Szeptemberig még négy tervezett repülés lesz az űrsiklókkal, utána végleg lezárul az fekete hasú és fehér hátú orbiterek korszaka.

Garai Antal 'Atom'

A vasárnapi kilövés elhalasztása (rossz időjárási körülmények) után hétfőn, közép-európai idő szerint délelőtt 10 óra 14 perckor elindult az Endeavour amerikai űrrepülőgép a floridai Kennedy Űrközpontból, majd nyolc perccel később elérte a Föld körüli pályát. Az indítás előtt nem sokkal ismét felhők gyülekeztek a térségben, emiatt félő volt, hogy ismét el kell halasztani az indítást. Az Endeavour hat amerikai űrhajóssal - köztük egy nővel - indult el a Föld körül hozzávetőleg 350 kilométeres magasságban keringő Nemzetközi Űrállomásra (ISS), és tervek szerint szerdán ér oda.

A parancsnok George Zamka, a pilóta Terry Virts, a repülőmérnök Stephen Robinson, az "űrsétálók" Robert Behnken és Nicholas Patrick, a missziófelelős hölgy pedig Kay Hire. Az Endeavour rakterében egyebek között egy 18 tonna tömegű, hét méter hosszú, 4,5 méter széles összekötőmodult szállít az űrbázisra, és ugyancsak eljuttatja oda az olasz gyártmányú, Cupola nevű csillagászati megfigyelő berendezést.

Az idén ez az első űrsiklóindítás. Ebben az évben még négy missziót terveznek, és ezzel lezárul az 1981-ben kezdődött űrrepülőgép-program. Az amerikai űrsiklókat (Sapce Shuttle Orbiter-eket) ismerhetjük már:
Enterprise - nem járt az űrben, története itt
Columbia - az első űrsikló az űrben (1981), majd 2003-ban az indításkor megsérült a hővédő burkolata, ami annyira felforrósodott visszatérés közben, hogy az űrrepülőgép szétrobbant
Challenger - 1986-ban kilövése után felrobbant a hordozórakétája és azzal együtt az űrsikló is megsemmisült
Discovery - 1984-ben indult első útjára, nagy szerepe volt a Nemzetközi Űrállomás építésében
Atlantis - amelyet 2008-ban terveztek kivonni a forgalomból, s a tervek szerint alkatrészeivel donorként szolgált volna a Discovery és az Endevaour számára. Végül a feszített ütemterv és a kilövések száma miatt még egyszer a levegőbe emelkedik májusban.
Endevaour - a Challenger pótlására építették

Az Endeavour 13 napos missziója az egyik utolsó űrsikló-küldetés. A NASA leállítja űrsikló programját 2010 szeptemberében (az első tervek szerint július lett volna, de azt módosították). Márciusban a Discovery, májusban az Atlantis, júliusban az Endeavour, szeptemberben pedig utolsóként a Discovery indul az űrbe. Az 1981 óta használt űrutazási rendszert a tervek szerint majd az Orion váltja le. Az első próbarepülés 2011-ben, az első repülés emberekkel a fedélzetén 2014-ben, vagy 2015-ben lesz (Orion 1). 2020-ban szeretnék vele elérni a Holdat, 2030-ban (vagy a 2030-as években) pedig a Marsot. Az űrhajók pályára állítását az új Ares hordozórakétákkal végzik.

Az űrsiklók kivonása után egy ideig csak az orosz Szojuz-program lesz képes embereket szállítani a Nemzetközi Űrállomásra, bár keringenek pletykák arról is, hogy a Discovery és az Endeavour készenlétben marad - ezeket az állításokat a NASA nem erősített meg, bár nem is cáfolta. Űrutazás amerikai és orosz módra itt.

Videó az Endeavour hétfői kilövéséről:

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!