Felújítják a szombathelyi termálfürdő kútját

Felújítják a nappali kórházat és a termálfürdőt kiszolgáló termálkutat. Várhatóan január közepéig végeznek a munkákkal, addig a sárkányos kútból sem folyik az ivóvíz.

Nagy Ildikó

- A három szombathelyi termálkút közül kettőt folyamatosan használunk, ezek mindegyike az uszoda mögött található. Az egyiket pár éve melléfúrással felújítottuk, most a másik van soron - mondta el érdeklődésünkre Wagner József,  a Vasivíz Zrt. vezérigazgatója.

A 2-es számú termálkutat legutóbb 1980-ban újították fel, időszerű volt tehát a munka, hiszen az évek folyamán a kitermelhető víz mennyisége és hőfoka egyaránt csökkent. A közelmúltban megkezdett rekonstrukció várhatóan január közepére fejeződik be. Azért időzítették a téli időszakra a felújítást, hogy a munkákkal ne zavarják a termálfürdő működését és nyugalmát.

A munkák ideje alatt az uszoda épületében működő nappali kórház gyógyászati medencéit az 1-es számú kútból töltik fel vízzel. A szakemberek szerint a kompresszor- és szűrőcserét is tartalmazó, mintegy 15 millió forintos beruházás után percenként hozzávetőlegesen 300 liter gyógyvizet lehet majd a felszínre hozni.

A zrt. vezérigazgatója elmondta azt is, hogy a 2-es számú kút vizét a napokban ismét bevizsgáltatták, és további tíz évre megkapták rá a gyógyvíz minősítést.

További újdonság, hogy az uszoda előtti sárkányos kútból folyó víz ásványvíz minősítést kapott. 

Rossz hír viszont, hogy a munkálatok ideje alatt az ivókút nem működik, így a szombathelyieknek január közepéig még biztosan nélkülözniük kell a sokak által dicsért, jótékony hatású vizet. 
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!