Festékszóróval lefújták Sepsiszentgyörgy magyar nevét a várostáblán

Bukarest - Ismeretlen tettesek festékszóróval lefújták Sepsiszentgyörgy magyar nyelvű feliratát a székelyföldi város helységnévtábláján, a helyi polgármester szerint ez a provokáció összefüggésben állhat a pénteken tartott székely önkormányzati nagygyűléssel.

MTI

Antal Árpád sepsiszentgyörgyi polgármester az MTI-nek vasárnap elmondta: összefüggést lát a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) által szervezett pénteki csíkszeredai önkormányzati nagygyűlés, valamint a sepsiszentgyörgyi helységnévtábla lefestése, illetve az RMDSZ bukaresti székházában történt betörés között.  
    
Az ismeretlenek valószínűleg éppen a csíkszeredai nagygyűlés napján, pénteken fújták le festékkel a város magyar nevét, így a táblán most csak a román változat (Sfantu Gheorghe) szerepel. A polgármester primitív provokációnak tartja ezt a cselekedetet. Úgy véli, a román szélsőségesek részéről ez nagyon rossz válasz, amely csak ronthatja a román-magyar viszonyt. 
    
Az MTI érdeklődésére Antal Árpád azt is jelezte, hogy egy darabig nem cseréli ki a táblát. Úgy látja ugyanis, hogy a székelyföldi polgárok az utóbbi időben "elkényelmesedtek", azt hitték, hogy a nyelvi jogok terén már minden rendben van Romániában. Ezért jobb, ha egy kis ideig ott marad az átfestett tábla a magyarok szeme előtt tanulságként, hogy korai még kényelmesen hátradőlniük a karosszékben - mondta a polgármester.
    
Antal Árpád egyébként a hétvégén Bukarestben volt, ahol televíziós beszélgetésen is részt vett, ezt a témát is érintve. Arra a kérdésre, miként vélekednek a román fővárosban a székelyföldi autonómiával kapcsolatos elképzelésekről, a polgármester kifejtette: tapasztalata szerint az, amint a politikusok, elemzők, újságírók a nyilvánosság előtt mondanak, mindig nacionalistább hangvételű, mint amit magánbeszélgetéseken fejtenek ki. Ha nem is értenek egyet mindenben a székelyekkel, "magánemberként" úgy látják, hogy a következő tíz évben a romániai magyarok el fogják érni mindazt, amit most célként megfogalmaznak. Még olyan román elemző is volt, aki a területi autonómiát is megvalósíthatónak látta - mondta Antal Árpád. 
    
A polgármester azonban nem a román szélsőségesekre gondolt, akiknek legfőbb hangadója, Corneliu Vadim Tudor keményen reagált mind az RMDSZ csíkszeredai, mind pedig a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) székelyudvarhelyi önkormányzati nagygyűlésére, ahol a területi autonómia témája állt a középpontban. A szélsőségesen nacionalista Nagy-Románia Párt (PRM) elnöke nyilatkozatában leszögezte: az RMDSZ-t, a Magyar Polgári Pártot (MPP), és az SZNT-t törvényen kívül kell helyezni, sőt, az országból is ki kellene ebrudalni őket.  "Ha nem tetszik nekik itt, nincs más választásuk, mint Magyarországra menni" - mondta Vadim Tudor, aki mind az MPP-t, mind az SZNT-t az RMDSZ "szatelit-szervezetének" minősítette. 
    
Tudor figyelmeztetett, hogy tüntetni fognak a bukaresti magyar nagykövetség előtt, és követelni fogják az egész személyzet kiutasítását, ezen kívül az RMDSZ minden romániai székháza előtt is fel kívánnak vonulni, s azokat szerinte ki kell üríteni. A PRM elnöke a román parlament rendkívüli ülésének összehívását sürgette, amelyen szerinte meg kellene vitatni az "újonnan kialakult helyzetet". Úgy fogalmazott, hogy a romániai "magyar soviniszták" Magyarország nyílt támogatásával az egységes román nemzetállam szétbomlasztására törekszenek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!