Fideszes belviszály a Nyugat-Dunántúlon a kastélyprojekt miatt

A körmendi kastély-együttes komplex fejlesztésének első ütemére már elkészült a megvalósíthatósági tanulmány, ám úgy fest, teljesen feleslegesen, a Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Tanács legutóbbi ülésén a várkastély felújítása ugyanis kikerült a támogatásra javasolt beruházások közül. A projekt a szocialista kormánylista áldozata, a döntés miatt fideszes okol fideszest.

Erős D. Zoltán-Kozma Gábor

A Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Tanács (NyDRFT) kőszegi ülésén úgy döntött, hogy a Nyugat-dunántúli Operatív Program 2009-2010. évi akciótervében nem javasolja kiemelt turisztikai projektként nevesítésre a körmendi önkormányzat Batthány-Strattmann várkastély értéknövelő felújításának első ütemét, a Kapuprojekteket.  

A regionális tanács szeptemberben még úgy foglalt állást, hogy  - rangsorolás nélkül - a Fertőrákosi Barlangszínház-kőfejtő, a körmendi Batthány-Strattmann várkastély, a keszhelyi Festetics örökségek, valamint  Eszterháza értékmegőrző és fejlesztő projektjeit  terjeszti nevesítésre a kormány elé.

A Regionális Fejlesztési Programok Irányító Hatósága azonban arról tájékoztatta Balogh Józsefet (MSZP), a tanács elnökét, hogy a jasvaslatok benyújtására csak a rendelkezésre álló keret mértékéig, vagy rangsor meghatározása mellett  van lehetőség.  

A nyugat-dunántúli régió kerete 4 milliárd 890 millió forint. A négy projekthez kért támogatás ennél 1,5 milliárd  forinttal több volt. A tanács tagjainak többsége - elnöki javaslatra - úgy döntött, hogy a fertőrákosi és az eszterházi   projekt nevesítését támogatja. A fennmaradó összegből a keszthelyi projekt egyes elemeit támogatja, a többit átcsoportosítja turisztikai pályázatok támogatására.

Bebes István körmendi polgármester szerint a döntés kapcsán nem csupán helyi, hanem regionális kudarcról is beszélhetünk.

- Itt van egy kivételes lehetőség, dolgozunk érte, hitegetnek, majd azt tapasztaljuk, hogy az állam fokozatosan kihátrál. Ezt, mint felelős városvezető, nem hagyhatom annyiban. Ha kell, bírósági úton szerzünk érvényt igazunknak -  fogalmazott a döntés után. Szerinte érthetetlen és sértő volt Manninger Jenő fideszes zalai közgyűlési elnök azon kijelentése, amely a Batthyány-kastélyegyüttes nem tartotta túl fontosnak, jelentősnek. Nehezményezte, hogy Kovács Ferenc helyetteseként nem szavazhatott. Ez utóbbival kapcsolatban eljárásjogi vizsgálatot kezdeményez. 
 
- Városunk elkötelezett a kastélyfejlesztés iránt. Ezért is készítettük el a Kapuprojekt című megvalósíthatósági tanulmányunkat, majd építettük rá pályázatunkat. Vállaltuk a nem csekély önerőt, mindent megtettünk, amit kértek. Rengeteg munka után jutottunk el oda, hogy a Nemzeti Vagyonkezelő Zrt-vel vagyonkezelési szerződést köthettünk. Új elemként megállapodtunk egy, a városban termálkomplexumot építő magáncéggel. Azért, hogy a turisztikai célokat még hangsúlyozottabban a projekt részévé tegyük. Most úgy tűnik, rengeteg munka és nem kevés pénz veszett kárba. Nem szólva arról, hogy a felújítás, majd az üzemeltetés számos új munkahelyet teremtett volna -  sorolta Bebes István. Nem hagyva kétséget, hogy folytatódik a küzdelem, mindet megtesznek a Batthyány-kastélyegyüttesért.

- A Fidesz sorsára hagyta a körmendi projektet - ezt már Tompa László, az NyDRFT tagja, az SZDSZ körmendi elnöke jelentette ki lapunknak. 
 
- A végszavazást megelőzően Kovács Ferenc, a Fidesz vasi elnöke úgy távozott, hogy a helyettesítését ellátni kivánó Bebes Istvánt írásbeli helyettesítési meghatalmazás nélkül hagyta. Ez jelzésértékű volt, mert ezt követően a Fidesz nem szavazta meg azon módosító indítványomat, amely lehetőséget teremtett volna a körmendi projekt nevesítésére. Elmondható, hogy sokezer körmendi álmát törték szét és oda az a pénz is, amelyet a város eddig a Batthyány-projektre fordított - szögezte le a politikus.

Hozzátéve: a nevesítések kapcsán már a szeptemberi ülés is puskaporos volt. Szerinte már akkor számítani lehetett egy erőteljesebb Győr-Moson-Sopron megyei lobbizásra. 
 
- Látszatra egyszerű feladatunk volt: megszervezni a vasi és a zalai összefogást. Ha ez megvalósul, akkor elegendő szavazattal rendelkezésünkre áll a forrás. Erre a gondolatmenetre fűzte fel a körmendi polgármester a mondandóját. Jelezve, hogy hajlandó a projektet átdolgozni, abból 149 milliót, a parkosítási költséget kivenni. Erre jómagam projektenkénti szavazást kezdeményeztem, majd a nevesítés sorrendjét a kapott szavazatok arányában javasoltam beállítani. Ezt követően rendelt el szünetet Balogh József elnök, majd jött a szavazás. A vasi és a zalai fideszesek nem támogatták módosító indítványomat, így a több mint 2 milliárdos körmendi projekt kútba esett. A súlyos kudarcért egyértelmű felelősség terheli a két megye fideszes vezetőit - húzta alá Tompa László.

Igazságtalan a döntés 

Nem igazságos a műemlék épületekre szánt regionális keret felosztása, kommentálta a Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Tanács döntését Kovács Ferenc. A  Vas Megyei Közgyűlés elnökének, a regionális fejlesztési tanács tagjának véleménye szerint akkor lett volna tisztességes, ha mindhárom megyéből egy-egy projekt  bekerülhet a kedvezményezettek közé. 

Kovács Ferenc elmondta, azt senki nem vitatja, hogy valamennyi pályázó kiemelt kulturális és történelmi érték felújításához kért támogatást. Nem szerencsés ezek között  egyfajta  értékrendet felállítani.  A rekonstrukció, a továbbfejlesztés  ugyanis  mindenütt sürgető feladat lenne.

Körmend esetében pedig azért is lenne fontos, hiszen a projekt  gyakorlatilag a Batthyány-örökségre épül, amely nemcsak  magyar, hanem európai jelentőségű, s nemcsak magáról az épületről szól, hanem azokról a gyűjteményekről is, amelyeknek ez a rekonstrukció után helyt adhatna.

Kovács Ferenc  a  végső  szavazási  eredményeket  látva valószínűsíti, hogy a Győr-Moson-Sopron és a Zala megyei tanácstagok  egyeztettek egymás között. Ennek  következtében eleve nem volt esélye az elfogadásra  a körmendi határozati javaslattervezetnek. 

Ezért az elnök  úgy gondolja, ezek után  nincs jelentősége annak, hogy neki más irányú elfoglaltsága miatt  már a szavazás előtt távoznia kellett.

Megyei elnökként  pedig úgy véli, hibás az a rendszer, amely  a  helyi  fejlesztések támogatását regionális szintre emeli. Úgy gondolja, a rendelkezésre álló hazai és  uniós  források sokkal jobban hasznosulhatnának, ha azok fel-osztásáról  megyei szinten dönthetnének.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!