Finom desszertek könyve - a PLT ajánlásával

Tizenketten tudták elfogadni meghívásunkat azok közül a hölgyek közül, akik beküldött receptjeikkel szerepelnek a Pannon Lapok Társasága által megjelentetett Desszertek könyvében. Többet közülük már ismertünk a Vas Népe konyhája rovatból, mások most először jelentkeztek felhívásunkra, és akadt a pályázók között tizenéves, iskolás lány is.

Tersztyánszky Krisztina

A karácsonyi előkészületek izgalmától volt teljes az a délután, amit együtt tölthettünk a kreatív háziasszonyokkal. Néhányan egész meglepő titkaikat osztották meg a többiekkel.

A sárvári Horváth Gézáné például egy vagyont költ szakmai folyóiratokra, és receptkönyvből is vagy ötvenet tart otthon. A sütemények készítési folyamatáról videót készít, ezekből is összegyűlt már négy kazettára való. A karácsonyi sütemények sütését már december elején elkezdi. Tizennégy fajtát süt. Tizenkettőt az apostoloknak, egyet Jézusnak, egyet pedig a váratlan vendégnek. A hagyományos receptek mellett elkészíti minden családtag kedvencét, és évente mindig beiktat valami újdonságot is.

Megtudtuk, hogy nemcsak ő dokumentál ilyen precízen. A szentgotthárdi fiatal anyuka, Penczné Sali Krisztina is minden elkészült süteményről fotót készít és azt beragasztja a receptkönyvbe. Ezzel már most az unokáira gondol, pedig még csak hét hónapos a kisfia. Szerencsére a baba mellett is sokat tud sütni. Az idősebbek a kelt tésztákat szeretik, férje, Karesz inkább a krémeset, míg Krisztina az aprósüteményt részesíti előnyben, ami mellé leülhet egy csésze teával. Szerkesztőségünkbe egy hatalmas tál mézes krémessel érkezett, amit házi szilvalekvárral töltött.

A mezőny legfialabb tagja a szentgotthárdi Holczbauer Anett, aki még csak tizenhat éves. Bevallja, hogy mindig is édesszájú volt, hivatásként is a szakács és cukrász mesterséget tanulja.

- Van, hogy suli után csak ledobom a táskámat és egyből nekiállok -  meséli lelkendezve. - Nagy a család, mindenki szereti a süteményt, egy gáztepsi hatrakott nálunk egy nap alatt elfogy. Szeretek pepecselni, születésnapra, névnapra is mindig én készítem a tortát, a marlenkát is kipróbáltam már.

 Anett szerint a sütés akár közösségépítő program is lehet. Barátai közül páran néha eljönnek hozzájuk, és együtt alkotnak. Édesanyja  egyetlen feltétele, hogy munka után rendbetegyék a konyhát.

A sorban a második legfiatalabb a gersekaráti Benkő Brigitta, még ő se töltötte be a huszadik évét. Ő a krémesebb süteményeket kedveli, a  beküldött felhő sütemény elkészítési módját a keresztanyjától tanulta.

Körbefut a kérdés: ki honnan sajátította el a konyhai praktikákat?

Az asszonyok első helyre a szülőket, az édesanyát, nagymamát teszik. Hasonlóan fontos forrást jelentek a barátnők, a kollegák, akinek a süteményeit szintén meg is lehet kóstolni. A munkahelyeken is mindennapos program a receptcsere.

Új információforrás az internet és a televízió. Többen nézik a főzős műsorokat, és ami ott a vendégeknek nagyon ízlik, arra utólag rákeresnek az interneten. A sütésre sarkalló motiváció a legtöbb esetben a családtagok kérése: az unokák óhajának például nehéz ellenállni.

Fendrik Ernőné szerint igazán finomat csak szeretettel lehet készíteni.

A házilag készült ínyencségekkel jelentősen csökkenhetők a kiadások. Még a városi háziasszonyok is azt vallják, hogy otthon sokkal olcsóbban ki lehet hozni a süteményeket, mintha készen vásárolnánk őket, ráadásul finomabbak is. Abban viszont  mindenki egyetértett, hogy a finom házi sütemény és a fogyókúra alig összeegyeztethető fogalmak. A házi tojás, a vaj, a csokoládé, a cukor nehezen helyettesíthető mással. Úgy lehet sütemény mellett fogyni, hogy háromszor körbesétálom a tálat, mondta egyikük, a másikuk receptje pedig az, hogy lehet bűnözni, de utána be kell hozni.

Egy kicsit hiányoltuk a férfiakat. Talán, ha legközelebb borkorcsolyákat, vagy bográcsos ételeket kell készíteni, ők is ringbe szállnak.

OLDALTÖRÉS: Ahány ház, annyi sütemény - munkatársunk jegyzete

Ahány ház, annyi sütemény - munkatársunk jegyzete

Ahány ház, annyi sütemény - munkatársunk jegyzete

Ahány ház, annyi sütemény - munkatársunk jegyzete

Beszélgettünk hétfőn délután arról is, hogy vajon a divat mennyire befolyásolja az egyes sütemények népszerűségét. Idős és fiatal egyaránt azon a véleményen volt, hogy csak kevéssé. Legalábbis nagy ünnepek alkalmával nem.

Süteményben bizony mindenek előtt való a családi hagyomány, egyeduralkodók a nagymama által készített nyalánkságok. Talán nincs is olyan család, ahol ne lenne egy-két olyan fogás és csemege, amit ebben a formában csak ők ismernek, és nem múlhat el nagyobb ünnep nélkülük. Olyanok egy kicsit, mint egy sajátos jelbeszéd az egymáshoz tartozó emberek között.  

Ezeknek az ennivalónak az elkészítése szertartás, lehetőleg közösen, együtt az idősebb és a fiatalabb nemzedékek tagjai. Amikor pedig az idősebb generáció már nincs köztünk, ezek az ízek is éltetik tovább az emléküket, és segítenek, hogy egy kicsit velünk legyenek, amikor kigyúlnak a gyertyák.

Kattintson ide és rendelje meg most a PLT gondozásában megjelent Desszertek könyvét!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!