Foglalkoztatók kialakítását tervezik az üresen álló plébániákban

Sok ember küszködik napi megélhetési gondokkal. Értük, a megsegítésükért indult el a Szombathelyi Egyházmegyei Karitász kezdeményezéseként a Kríziskamra 2010 projekt.

Némethy Mária

A pénzügyi és gazdasági válság nyomán Vas és Zala megyékben is ezrek veszítették el munkahelyüket, a korábban nehéz sorsú emberek többsége még szegényebb lett. Az emberek nehéz helyzetét, sorsát érzékeli a katolikus egyház is. A Szombathelyi Egyházmegyei Karitász szervezeteinél nap, mint nap egyre több rászoruló kér segítséget: élelmiszert, pénzt a napi megélhetésre, vagy hátralékos számláik kifizetésére.

A karitász forrásai már nem teszik lehetővé a felmerülő igények kielégítését, ezért Kríziskamra 2010 néven egy jótékonysági programot indított. A Kríziskamra kapuját  képletesen csütörtökön nyitották ki a Püspökvárban. Itt dr. Veres András megyés püspök köszöntötte a meghívottakat, a gazdasági élet vasi és zalai szervezeteinek képviselőit, ecsetelte, milyen nehéz az ország és a benne élők helyzete.

A Kríziskamra 2010 projektről Tuczainé Régvári Marietta, a Szombathelyi Egyházmegyei Karitász igazgatója adott tájékoztatást.  Elmondta, a projektnek két eleme van. Az egyik egy nyitott számla, amelyre bárki befizethet pénzadományt. A másik: az üresen álló plébániák felújítása, azokban a rehabilitációs foglalkoztatásban érdekelt partnerek bevonásával foglalkoztatók kialakítása. Az első Vásárosmiskén lesz.

A gazdasági élet vasi és zalai szereplői közül csütörtökön tizenketten írták alá az együttműködési szerződést. Ők a projekt jószolgálati nagykövetei. Miért döntöttek annak támogatása mellett?

- Azért, mert szeretném, ha mindenki a maga környezetében boldogulna, ott, ahova a Jóisten, a szüleink, a jószerencse révén születtünk. Ma az összefogás, a segítés, a szociális érzékenység nagyon fontos. El is határoztam, egy jelentősebb összeget adományozok, s ha szükséges, acélszerkezettel segítem a vásárosmiskei plébánia felújítását - mondta el Szőnye József, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének Vas megyei elnöke.

- Ez a projekt egy szép állomás lehet a civil szféra és a gazdaság együttműködésében - hangsúlyozta dr. Kondor János, a Vas Megyei Munkaadók és Gyáriparosok Szövetsége elnöke. - Az elmúlt időszakban a leköszönő kormány brutálisan, 500 százalékkal megemelte a rehabilitációs járulékot a 20 főnél többet foglalkoztató cégek esetében. A cégek hiába tiltakoztak. Meggyőződésem, hogy a válság következtében jelentősen megváltozó világban erre az együttműködésre minden eddiginél nagyobb szükség lesz. -
 
Aki a Kríziskamra 2010 projekten keresztül szeretné támogatni a rászorulókat, az megteheti a Szombathelyi Egyházmegyei Karitász OTP-nél vezetett alábbi számláján: Kríziskamra 2010  1174700620218340. A projekt kapcsán beérkező adományok elosztásáról egy öt fős kuratórium dönt.

Az adakozók számára hamarosan jótékonysági rendezvényt szervez a Szombathelyi Egyházmegyei Karitász. Ez a kamarák, a vállalkozói és szakmai szervezetek, klaszterek, illetve a karitász munkatársainak aktív közreműködésével megszólított adakozók találkozását szolgálja. Ezen előadást tart a megyés püspök és a karitász igazgatója, lesz kulturális program is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!